Marketlerdeki kontrolde sucukta et yerine yalnızca ot kullanıldığı ortaya çıktı

tarafından
48
Marketlerdeki kontrolde sucukta et yerine yalnızca ot kullanıldığı ortaya çıktı

İstanbul’un 39 ilçesinden sucuklar toplanarak laboratuvar ortamında incelendi. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan sırf ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti.

Gıda Laboratuvarları ve Besin Denetçileri Derneği (GLADER) Lider Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, sucuğun üzerindeki etiketin okunması gerektiğini belirtti.

Sucuğun hileye açık bir besin unsuru olduğunu hatırlatan Orhan, “Son kullanma tarihine bakılmalı.Aynı vakitte üzerinde içlerinde neler olduğu yazmak zarurî. Etiket bildirisine nazaran, bunların yazılması mecburidir. Fiyat ucuzsa, incelemelerinde dikkatli olmaları gerekir.” ikazında bulundu.

“ETİKETLER ÇOK YETERLİ OKUNMALI”

Yaptıkları araştırmalarda hiç hayvansal hücrenin olmadığı sucukları tespit ettiklerini belirten Orhan, “Kullandığımız hayvansal besinler değerli olduğu için hayvansal besinlere karşı bilhassa bitkisel proteinler kullanılıyor. Bunlar öbür sanayi tuzları ile kamufle edilmesinden tutun içerisine bir sürü hadiseler katılabiliyor. Bunları etiket bildirimine nazaran yazmamız mecburî olduğu için vatandaş o yüzden etiketleri çok güzel okumalı.” dedi.

Entegre üretim tesislerinde hilelerin çok daha gelişmiş durumda olduğunu söz eden Orhan, “Yapılan çalışmalarda hiç hayvan hücresi olmadan büsbütün bir hayvan besini üzere hayvansal besin elde edilmiş eserler yapıldığına şahit olduk.” diye konuştu.

Orhan soya unu, tuz, tatlandırıcı ile üretilmiş sucuğa et tadı verildiğini tabir ederek, “Bu manada çok gelişmiş teknolojiler var. Siz soya ununa tuz, tatlandırıcı kattığınızda et yediğinizi sanıyorsunuz. Bunun yakalanması çok güç. Önemli bir laboratuvar ile kimyasal muyanesinin yapılması gerek. Türkiye’de bu laboratuvarların sayısı sonlu. Siz protein oranı olarak baktığınızda yüzde 22 protein var lakin kıymetli olan o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğu çok kıymetli.” tabirlerini kullandı.

“Et yerine ot yiyoruz.” diyen Orhan, “Maalesef kimi sucuklarda bu çeşit hilelere şahit olduk.” halinde konuştu.

“TAVUKTAN DA OTTAN DA SUCUK YAPILIR”

Marketlerde etten üretilen sucuğun kilosu 188 lira, tavuk sucuğun kilosu 87 liradan satılırken, kasaplarda ise et sucuğun kilosu 300 lira ile 350 lira ortasında değişiyor.

Kasaplar ise kendi sattıkları sucuğun marketlerden daha emniyetli olduğunu savundu.

Kasap Özcan Yazıcı, sucukta hilenin rahatlıkta yapıldığına dikkat çekerek “Soya sosu, baharat, tavuk taşlığı koyabilir. Tavuk bile çeksen sucuk tadı olur. Kullanılan iyotlu tavuğu bile sucuk yapabilir, istediği fiyata satabilir. Tavuktan da ottan da sucuk yapılır, vatandaş aslında içeriğine bakmıyor. Biz burada doğruyoruz, yağsız tuzsuz veriyoruz.” dedi.

“ÜZERİNDE NE OLDUĞU YAZIYOR”

Kasap Arif Aydın “Sucuğun kilosu 330 lira. Et fiyatına nazaran şu an fiyat olağan. Bizim sucuklarımızın üzerinde ne olduğu yazıyor lakin tekrar de içine unsur koyuyorlar” diye konuştu.

30 yıldır kasaplık yapan Cengiz Uysal ise “Sucuğun kilosu 300 lira. Müşteri istediği eti seçiyor, istediğini veriyoruz. Her şey müşterinin gözü önünde yapılıyor, hazır satmıyoruz” formunda konuştu.