Marmara’daki yağışlarda yüzde 100 artış

tarafından
36
Marmara’daki yağışlarda yüzde 100 artış

Meteoroloji Genel Müdürlüğü datalarından derlediği bilgiye nazaran, Marmara Bölgesi’nde mart ayı yağış ölçüsünün uzun yıllar ortalaması 66,1 milimetre olarak gerçekleşti. Bölgeye geçen yıl martta 37, bu sene ise 79,1 milimetre yağış düştü.

Bölgede bu marttaki yağışlar uzun yıllar ortalamasına nazaran yüzde 20, geçen yılın birebir devrine kıyasla yüzde 100’den fazla arttı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2022’in ikinci devrinde başlayan kuraklığın bu yılın şubat ayına kadar tesirini gösterdiğini söyledi.

Mart ayıyla birlikte yağışların Türkiye ve Marmara Bölgesi’nde artış gösterdiğini belirten Toros, “Marmara Bölgesi martta ve bu günlerde daha çok alçak basınç tesiri altında. Martta alçak basınçla yağışlar geldi. Nisan ayında da alçak basınç alanlarının daha çok olmasını bekliyoruz.” dedi.

“KURAKLIĞIN GERİSİNDEN GELEN YAĞIŞLAR SEVİNDİRİCİ”

Prof. Dr. Toros, Marmara’da yağışların artmasının sevindirici olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“İstanbul barajlarındaki su düzeyinin doluluk oranı ocakta yüzde 28’lere kadar düşmüştü. Bugün prestijiyle barajlarda doluluk yüzde 44 düzeylerini aşmış durumda. Çarşamba günü İstanbul barajlarında su ölçüsü 14 milyon metreküp arttı. Kuraklığın gerisinden gelen bu yağışlar sevindirici. Barajlarda doluluk düzeyi yüzde 44 olsa bile, 13 Nisan’a nazaran son 10 yıldaki en düşük 2 düzeyde doluluk oranı. Bu durum bize su tasarrufu yapmaya devam etmemiz gerektiğini gösteriyor. Kuraklığa karşı tedbirler almalıyız. Bunun için su planlaması yapmalıyız, suyu yerinde biriktirerek yağmur hasadı yapmalıyız. Suyu verimli kullanmamız gerekiyor.”

“SUSUZ KALMAYARAK ATLATIRIZ”

İstanbul’un suyunu karşılayan barajlarda 370 milyon metreküp suyun bulunduğunu belirten Toros, “İstanbul’da yıllık 1 milyar metreküp su kullanıyoruz. Olağan tek başına 370 milyon metreküp yetmiyor. Lakin geçmiş yıllar datalarına baktığımız vakit nisan, mayıs, haziran ayına kadar İstanbul’da barajlarda su düzeyinin yükselmeye devam ettiğini görüyoruz. Ayrıyeten Melen ve Yeşilçay’dan gelen su var. İstanbul’da, İstanbulluların su tasarrufu yapmaya devam ettiğini kabul ettiğimiz takdirde bu yılı rahat bir formda susuz kalmayarak atlatırız.” tabirlerini kullandı.