Mecburî kış lastiği uygulaması sona erdi

tarafından
42
Mecburî kış lastiği uygulaması sona erdi

Şehirler ortası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zarurî olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle problemsiz seyahat için gereken kış lastiği uygulaması 1 Nisan prestijiyle sona erdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, vilayetlerin hava ve iklim koşullarına nazaran yılın belli periyodu için mecburî tutuluyor.

Kelam konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçların kontrolü, Bakanlığın yetkilendirdiği çalışanın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının hudut kapılarındaki üniteleri ve belediyelerin kontrol üniteleri tarafından yapılıyor.

Kurala uymayan araç şoförlerine idari para cezası kesiliyor.

Bir sonraki zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2023’te başlayacak.

Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibariyle sona erdi. 

Kış lastiği “hususi” değil, “ticari” araçlarda zorunlu

Yük ve yolcu nakliyeciliği yapanlar dışındaki özel araçlar için uygulama mecburî değil, lakin can ve mal güvenliğiyle sıkıntısız seyahat için kış kurallarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.

Söz konusu uygulamayla kış koşullarına nazaran tedbirini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu tabanlarda yaz lastiklerine oranla daha âlâ yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.