Mehmet Akif İnan kimdir?  Memur-Sen kurucusu Mehmet Akif İnan’ın biyografisi

tarafından
40
Mehmet Akif İnan kimdir?  Memur-Sen kurucusu Mehmet Akif İnan’ın biyografisi

Hafızalara “Kudüs Şairi” olarak kazınan usta kalem, gümrük memuru Hacı Müslim İnan’ın oğlu olarak 12 Temmuz 1940’ta Şanlıurfa’da doğdu.

Eğitim hayatına bu kentte başlayan İnan, lise son sınıfı okumak için 1958’de dayılarının bulunduğu ve hayatının dönüm noktası olan Kahramanmaraş’a gitti. Öğrencilik hayatını aktif bir halde geçiren İnan, birebir yıl bir küme arkadaşıyla birinci tecrübesi olan Derya gazetesini çıkardı.

Edebiyata meraklı İnan, liseyi bitirdiği yıl Ankara Üniversitesi Lisan ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Lisanı ve Edebiyatı kısmını kazandı lakin 2 yıl sonra okulu bıraktı.

“Yedi Hoş Adam”dan biri

Mehmet Akif İnan, 1960’ta Kahramanmaraş’ta şair, müellif, fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştı.

İnan, burada fikir ve edebi çalışmalarıyla Türk edebiyatına damga vuran, ortalarında Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu’nun da bulunduğu, “Yedi Hoş Adam” olarak milyonların beğenisini kazanan şair ve müelliflerden biri olarak öne çıktı.

Yarıda bıraktığı fakültesine geri dönen İnan, tahsil hayatını edebiyat, mecmua, şiir ve yazarlıkla meşgul olarak sürdürdü. Bu müddette 1962-1964’te Hilal Kuruluş Müdürlüğü yapan İnan, 1965’te evlendi. 1967’de İnan’ın tek çocuğu Şakire Banu dünyaya geldi.

Eserlerle dolu yıllar

Fikir adamı İnan, 1964-1969 yıllarında Türk Ocağı Genel Başkanlığı da yaptıktan sonra 1969’da Nuri Pakdil ile Edebiyat Mecmuası’nı kurdu. Akabinde 1969-1972 yıllarında Türk Taşıt Patronları Sendikasında uzman vazifesinde bulunan İnan, birinci kitabı “Edebiyat ve Medeniyet Üzerine” isimli yapıtını 1972’de çıkardı. Birinci şiir kitabını ise 1974’te “Hicret” ismiyle çıkaran usta kalem, 1976-1990’da ise kurucusu olduğu Mavera Mecmuası’nda çeşitli misyonlarda bulundu.

Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsünde 1977-1980 yıllarında edebiyat öğretmenliği yapan İnan, bu devirde eğitim enstitüleri için muharrir Oktay Çağlar ile birlikte “Yeni Türk Edebiyatı” isimli ders kitabını hazırladı. Daha sonra Ankara Fen Lisesi öğretmenliğine tayin olan İnan, vefatına kadar bu lisede öğretmenlik yaptı.

Usta kalem, 1985’te “Din ve Uygarlık” isimli denemeler kitabını çıkardı, akabinde 1991’de “Tenha Sözler”i yayınladı.

Ölümsüz yapıtı “Mescid-i Aksa” şiiri

Milli ve manevi bedellerine bağlı Mehmet Akif İnan’ın ölümsüz yapıtı ise 1979’da yazdığı “Mescid-i Aksa” şiiri oldu. Birinci kez gazeteci müellif Akif Emre tarafından Akıncılar Mecmuası’nda yayınlanan şiir, kısa müddette ülke çapında büyük beğeni kazandı.

İsrail’in Kudüs’e yönelik hücumlarını 42 yıl evvel mısralarında anlatan Mehmet Akif İnan’ın yazdıklarının eskimemesi ve hala yeniliğini muhafazası ise ölümsüz bir yapıta imza attığının en büyük delili olma özelliğini taşıyor.

İslam’ın birinci kıblesi olması münasebetiyle dünya Müslümanlarının göz bebeği olan Kudüs’e yönelik İsrail’in hücumlarından duyduğu derin ıstırap, duayen kalem İnan’ın dizelerine yansıdı. Bütün Müslümanların ruhuna hitap eden bu şiiriyle İnan, adeta tüm İslam coğrafyasının da ortak lisanı olma muvaffakiyetini gösterip halk ortasında “Kudüs Şairi” olarak gönüllere taht kurdu.

Memurları sendikayla buluşturdu

İnan, sendikacılıktaki uzmanlık tecrübesini, 1992’de kurduğu ve genel başkanlığını yaptığı Eğitimciler Birliği Sendikasına (Eğitim-Sen) taşıdı. Kısa müddette etrafında yüzlerce memuru bir ortaya getiren İnan, bugün Türkiye’nin en büyük konfederasyonu Memur-Sen’i kurarak başına geçti ve vefatına kadar bu vazifesi yürüttü.

Gönül insanı İnan’a, sendikanın Ankara’da 1999’da yaptığı bir mitingin akabinde soğuk algınlığı sonrası oluşan zatürre teşhisi konuldu.

Bir mühlet hastanede yatan ve akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıkan İnan, 1999’un haziran ayında tedaviden ümidin kesilmesi üzerine, daima “Peygamber Diyarı” diye nitelendirdiği memleketi Şanlıurfa’ya döndü. İnan, ramazana denk gelen 6 Ocak 2000’de hayata gözlerini yumdu.

Eğitimci, şair ve müellif Mehmet Akif İnan, her yıl başta kurucusu olduğu Memur-Sen’in tertipleri ve farklı kentlerdeki etkinliklerle anılıyor.