“Mitler ve Hayaller” standının konuğu sanatçı Murat Germen oldu

tarafından
39
“Mitler ve Hayaller” standının konuğu sanatçı Murat Germen oldu

Elgiz Koleksiyonu’ndan yapılan özel bir seçki ile hazırlanan “Elgiz Koleksiyonu’nda Mitler ve Hayaller” standında üç yapıtıyla yer alan sanatçı Murat Germen, “Mitler ve Hayallerin Mecburî Dönüşümü” başlıklı konuşma yaptı.

Sanatçı, dünyaca ünlü sanatkarların yer aldığı bir stantta bulunmanın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Germen, “Mitler ve Hayaller” temasının çok kentleşmeye dikkati çeken bir başlık olduğunu belirterek “Küresel ısınma, iklim değişikliği ve insanın tabiatta yarattığı mevzulara odaklanarak nasıl frene basmamız gerekiyor biraz bunları irdeliyoruz. Son vakitlerde belgesel işlere yük vermeye başladım. Olan bitenler aslında kendi başına büyük bir kurgu benim pek bir şey yapmadan onları belgelemek bile bir kurgu yaratmak üzere oluyor o yüzden belgesele yük verdim” dedi.

Küratör Billur Tansel ise standın ortaya çıkış nedeninin ekolojik korkulara yönelik neler yapılabilir sorusu olduğunu tabir ederek “Kavramsal çerçevesini ise Felix Guattari’nin ‘ekozofi’ ve ‘autopoiese’ kavramları şekillendiriyor. Ekolojinin tek bir katmandan oluşmadığını insan ve tabiatın iki istikametli bağlantısı olduğunu savunuyor” diye konuştu.

Ağırlıklı olarak Elgiz Koleksiyonu’ndan yapılan seçkide 53 yapıtın yer aldığını aktaran Tansel, “Koleksiyonda yer alan sanatkarları daha yeni yapıtlarıyla ve genç sanatkarları yeni telaffuzlarıyla standa davet ettik. Stant daha uygun bir dünya yaratabilmenin ve gelecek jenerasyonlara bırakabilmenin yolları üzerine düşündürüyor ve kıymetli bir teklif sunuyor” sözlerini kullandı.

Daha evvel İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde de gösterilen stant, 19 Nisan’a kadar Elgiz Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.