Mossad davasında tutuklu sanık kalmadı

tarafından
43
Mossad davasında tutuklu sanık kalmadı

Mossad’a bilgi sızdırma davasında 6 sanığın tahliyesiyle evrakta tutuklu kalmadı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9’uncu celsesi görülen duruşmaya, 6 tutuklu sanık ve birtakım tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşma savcısı, tutuklu sanıkların kabahatleri işlediklerine dair kuvvetli hata kuşkusu, öngörülen cezanın üst sonu, kaçma ihtimallerinin olduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mütalaaya karşı kelam verilen sanıklar ise tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Abdulkadır Barakat, Ibrahım H.I Barzaq, Abdulhakım Alzaamıl, Abdelrahman Abunawah, Raed A.A. Ashour ve Mohammed I.a Salhab’ın üzerlerine atılı kabahatin vasıf ve mahiyeti, kanıt durumu, kabahat vasfının değişme ihtimali, tutuklu kaldıkları mühlet dikkate alınarak tahliyelerine karar verdi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına da hükmedildi.

Bir üye hakim, şimdi dijital malzeme raporunun sunulmaması ve kuvvetli hata kuşkusunun olduğu gerekçesiyle sanıkların tahliyelerine karşı oy kullandı.

Mahkeme, dijital malzeme raporlarının sunulması halinde belgenin mütalaa için savcılığa gönderilmesine de karar verdi.

Duruşma ertelendi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Kabahatler Ofisi’nce hazırlanan iddianamede, Ahmad Zaid isimli şahsın İsrail Bilinmeyen Servisinin saha sorumlusu olduğu, olay tarihi itibariyle Almanya’da bulunduğu, İsrail Bilinmeyen Servisinin Türkiye’de bulunan Filistin ve Suriye asıllı şüphelilerle irtibata geçerek Türkiye’de bulunan Filistin başta olmak üzere yabancı asıllı şahısların kurdukları sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini, toplumsal hayatlarını, eğitim süreçlerini, yurt dışı temaslarını izlemek, işgale karşı direnen kümelerinin Türkiye’deki faaliyet ve yapılanmalarından haberdar olmak için Arap asıllı olan 16 sanığı para karşılığı casus olarak kullandığı kaydediliyor.

2015 yılının son aylarında gayri resmi yollarla Türkiye’ye giren sanıklardan Abdülkadir Barakat’ın Türkiye’deki casusluk şebekesinin para transferine istikamet verdiği öne sürülüyor.

Tüm sanıkların, “Devletin saklı kalması gereken bilgilerini siyasal yahut askeri casusluk maksadıyla temin etme” cürmünden 15 yıldan 20 yıla kadar mahpusla cezalandırılması isteniyor. 7 Aralık 2022 tarihli duruşmada, 5 sanığın tahliyesine karar verilmişti.