OHAL ne vakit bitiyor, uzatılacak mı? Sarsıntı bölgesinde OHAL ne vakit sona erecek?

tarafından
30
OHAL ne vakit bitiyor, uzatılacak mı? Sarsıntı bölgesinde OHAL ne vakit sona erecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen zelzelelerin akabinde 10 vilayette 3 aylık müddetle OHAL ilan edildiğini açıklamıştı. Mayıs ayında sona ermesi beklenen OHAL kararıyla ilgili, AK Partili Ali İhsan Yavuz’dan yeni açıklama geldi. Pekala, OHAL ne vakit bitiyor, uzatılacak mı?

OHAL NE VAKİT BİTİYOR?

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Lider Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, son açıklamasında “OHAL 9 Mayıs’ta bitecek. Ortaya rastgele handikaplar çıkmasın diye tedbirler alınmıştı, bir sorun olmayacak” dedi.

Buna nazaran; Sarsıntı bölgesinde OHAL kararının 9 Mayıs’ta sona ermesi bekleniyor.

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hâl ya da kısa ismiyle OHAL, fevkalâde bir idare sisteminin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik buhran, kamu tertibi tehlike altına sokan yaygın şiddet hadiseleri üzere durumlarda başvurulan uygulamadır.

Uluslararası hukuk açısından bakıldığında harikulâde hâl durumunda özgürlükler ve haklar kısıtlanabilir. Örneğin bir hükûmet bir kişiyi yargılama olmaksızın alıkoyabilir. Kanunlarla belirlenmiş olan, temel özgürlükleri içeren “sınırlanamayan haklar” kapsam dışıdır.