Pedasa Antik Kenti restore ediliyor

tarafından
38
Pedasa Antik Kenti restore ediliyor

Anadolu Demir Çağ halklarından Lelegler tarafından Yarımada’da kurulmuş en kıymetli kent olan Pedasa‘da 2007 yılından bu yana T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı müsaadesiyle Prof. Dr. Adnan Diler bilimsel danışmanlığındaki bir grup tarafından çalışmaları yürütülüyor. Son 4 yıldır da Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Uyum Başkanlığı (YİKOB) ve Bodrum Belediyesi dayanaklarıyla yayın çalışmalarına yönelik belgeleme ve Leleg Kültür Yolu Projesi çerçevesinde müdafaa onarım ve etraf düzenleme çalışmaları yapılıyor.

SUR DUVARLARI VE KÜÇÜK KULELER İÇİN PROJELER HAZIRLANDI

Bu çerçevede Pedasa Antik Kenti’nin akropolisinde onarım çalışmaları gerçekleştirildi, kalede bir kısmı yıkık durumdaki gözetleme kulesi restore edildi. Yarımada’ya has Leleg kültürünü tanıtmak ve bölgede gereksinim duyulan yüksek kaliteli kültür turizminde bir kıymete dönüştürmenin hedeflendiği bu projede sur duvarları ve öbür küçük kuleler için de projeler hazırlanarak Anıtlar Konseyi onayına sunuldu.

LELEGLER İSKAN KURDU

Çalışmaların bilimsel danışmanı Prof. Dr. Adnan Diler, Yunan Tarihçi Strabon’un anlattığına nazaran Leleg’lerin Bodrum’da 8 kent kurduğunu tabir ederek şu bilgileri verdi: “Bu 8 kentten en değerlisi Pedasa Antik Kenti. Bu kentin kuruluş tarihi, M.Ö. 11. ve 12. yüzyıla kadar gidiyor. Lelegler, bu Yarımada’nın doruklarında iskanlar kurdular” dedi.