Portekiz Meclisi’nden ötenazi kararı

tarafından
39
Portekiz Meclisi’nden ötenazi kararı

Portekiz Meclisi, son 5 yıldır ülke gündeminde yer alan ötenazi hakkı ile ilgili maddeyi 4. kere kabul etti.

Ötenazi maddesine iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ile muhalefetteki Sol Blok, Özgür, Liberal Teşebbüs ve İnsanlar-Hayvanlar-Doğa partileri dayanak verirken, yasanın referandumla çıkması gerektiğini savunan sağ görüşlü partiler karşı oy kullandı.

Muhafazakar görüşlü olduğu bilinen Cumhurbaşkanı De Sousa’nın, önüne 4. sefer gelen ötenazi yasasını imzalaması ya da Anayasa Mahkemesine göndermesi gerekiyor.

Mecliste konuşan PS milletvekili İsabel Moreira, Cumhurbaşkanı’nın bu defa maddeyi onaylaması için gerekli şartların olduğunu söyledi.

PORTEKİZ’DE ÖTENAZİ NASIL UYGULANACAK?

Bir evvelki metine nazaran maddedeki temel değişiklik, ötenazinin fakat hastanın büsbütün fizikî yetersizliği olduğu durumlarda uygulanabilmesine müsaade verilmesi oldu.

Yasa tasarısına nazaran, tıbbi yardımlı mevt olarak tanımlanan ötenazi, kişinin kendi yazgısını tayin etmesinde temel hak olarak belirtilerek, yalnızca önemli ve tedavi edilemez hastalık ile önemli yaralanma durumlarında acı çeken bireylere uygulanabilecek.

Ötenazi talep eden kişinin en az iki ay zarurî ruhsal tedavi süreci izlemesi ve sonrasında tekrar onay vermesi gerekiyor.

Portekiz Meclisi, son 5 yıldır ülke gündeminde olan ve Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa tarafından üç kere veto edilen ötenazi hakkı ile ilgili yasa tasarısını dördüncü sefer kabul etti.