Şam 12 yıl sonra Arap Birliği’nde: Esad ve Selman’dan samimi poz

tarafından
34
Şam 12 yıl sonra Arap Birliği’nde: Esad ve Selman’dan samimi poz

Arap dünyası için bugün tarhi bir gün. Suriye, 12 yıl sonra Arap Birliği’ne tekrar üye oluyor.

Arap Birliği, iç savaş nedeniyle 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı. Birliğe üye ülkeler Suriye’nin birliğe dönmesi konusunda 7 Mayıs’ta muahedeye vardı. Bugünkü doruğa Suriye Devlet Lideri Esad da katıldı.

Esad tepe öncesinde Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile el sıkışırken görüntülendi. Veliaht prensinin, fotoğraf çektirmeden evvel Esad’a samimi formda sarılması dikkat çekti.

Zirve, Suriye’nin 12 yıl ortadan sonra Arap Birliği’ne tekrar kabul edilmesi açısından kıymetli. Esad, yıllarca muhalif kümelere silah dahil her türlü dayanağı sağlayan Arap ülkelerinin başkanlarıyla birebir masaya oturdu.

Diğer taraftan, Suriye’nin Arap Birliğine tekrar dahil olması Beşşar Esad için tam bir zafer olarak niteleniyor.

KATAR ŞAM İLE İKİLİ ALAKA KURMAYACAK

Suriye’nin birliğe yine katılması konusunda bilhassa Katar’ın çekinceleri bulunuyordu. Lakin son periyotta Katar bunlardan vazgeçti. Suriye’nin Arap Birliği’ne tekrar dahil edilmesine pürüz olmayacağını duyurdu. Fakat Şam ile ikili ilgi kurmayacağını bildirdi.

Katar’ın bu kararı diplomasi alanında geri planda kalarak, Suudi Arabistan başta olmak üzere komşu ülkelerle münasebetlerine öncelik vermeyi istediğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

ABD, ŞAM’IN ARAP BİRLİĞİ’NE DÖNMESİNE SICAK BAKMIYOR

Suriye’de idare zıddı şovların iç savaşa dönüşmesinin akabinde Beşşar Esad memleketler arası toplumdan izole edilmişti.

Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Esad’ı devirmeyi hedefleyen muhalif kümelere takviye vermeye başlamıştı. Lakin Esad yöretimi İran ve Rusya’nın dayanağıyla ülkesinde denetimi büyük ölçüde tekrar sağladı. Muhaliflere karşı zafer elde etti

Sahada durumun değişmeiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, E sad idaresiyle bağlarını yine geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Bu sürecin sonunda Suriye Arap Birliği’ne yine dahil oluyor.

ABD ise insan hakları ihlaleriyle suçladığı Suriye’nin Arap Birliği’ne dahil edilmesine sıcak bakmıyor. Lakin bu bahiste çok sert bir tavır takınmaktan da kaçınıyor.

Suriye’deki iç savaşta yüz binlerce kişi ömrünü yitirdi, milyonlarca kişi konutlarını terketmek zorunda kaldı. Esad idaresi artık Arap ülkelerinin dayanağıyla ülkesini yine inşaa etmeyi planlıyor.