SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Kanal İstanbul” bildirisi

tarafından
36
SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Kanal İstanbul” bildirisi

Son dakika haberi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında gündeme ait soruları yanıtlıyor…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Söz verdiysek yaparız. Zelzele bölgesinde meskeni yıkılan vatandaşlarım bize güvensin, her birini en kısa vakitte sağlam, sağlam konutlara yerleştireceğiz.

1999 öncesi yapılan binaların risk tahlilini yapmaya başladık. Hakkaniyete dayalı bir dönüşümle, sıhhatsiz yapı stoku ortadan kaldırılacak.

İSTANBUL’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI

İstanbul’da toplam 220 bin bina ve yaklaşık 1,5 milyon bağımsız kısım risk altında. Bunlardan 300 bininin acil dönüşmesi gerekiyor.

Kanal İstanbul’la birlikte rezevr kentler ortaya çıkacak. Ağır bir halde oralarda konut inşaatları başlayacak, kentsel dönüşümü kabul edenlere o rezerv kentlerden yer vereceğiz. İmar affıyla ilgili yeni periyotta parlamentoyla ilgili 50. unsurda katalog kabahatler yerini alacak. Biz daha da köşeye sıkıştıracağız. Bu işin affı olmaz.

İstanbul’a girişi belediye başkanlığım periyodunda vize metodu demiştik. Bu durum Londra’da uygulanıyor mesela. Aşikâr fiyata tabi giriliyor. İstanbul o vakit 8 milyondu artık 16 milyon oldu. O gün bunu söyleyenler şehircilik, göç nedir bunlardan haberleri yoktu. O günkü argümanlarımız bugün haklılığımızı getirdi. İstanbul’a gelenler iş buldu mu, belirli imkana sahip misin sorarak gelecekti. Vizeye tabi olduğu için herkes gelemeyecekti. İstanbul’un nüfusu bu sayılara ulaştı. Kaçak yapılaşma ileri derecede arttı, bu tehdit ediyor. Taban etüttleri yapılmıyor yahut yapanlar dikey mimariye vurgun vuruyorlar. Buna fırsat vermemek gerekiyor. Rezerv kent bir yeri bir yerden naklederek yer çalışması yapıp oralara müdahale demek. Avcılar aslında sağlam bir taban değil. Beylikdüzü vs. oralar sorunlu yerler. Denize yakın bölgeler daima bu türlü.

AK PARTİ LİSTELERİ NASIL OLUŞTU?

AK Parti’yi kurduğumuzdan bu yana daima yenilikten ve gelişmeden yana olduk. Hiçbir istisna yapmadık. En yakın mesai arkadaşlarım dahi yeri geldi listelere girmedi. Biz sıradan bir parti değiliz. Siyasi çabanın içinde deneyimin çok değerli yeri var. Bütün bunlara bakarak her seçim bölgesindeki adaylara kapsamlı bir program hazırladık. Tüm demografik yapıları hesaplayarak tespitlerimizi yaptık. Alt ve üst komitelerle birlikte toplantıları yaptık ve tabloyu o halde hazırladık. Eksiklerimiz, yanlışlarımız olmuş olabilir lakin hassasiyetle dikkat ettik.

KABİNEDE DEĞİŞİM OLACAK MI?

Sistem bu türlü bir şeye gerek duyarsa esasen adım atmaya müsait. Biz kalkıp da şu anda CHP zihniyetinin uyguladığını asla yapmayız. Her birine ne yaptı cumhurbaşkanlığı kelamı verdi. Bizim bu türlü bol keseden atma zihniyetimiz yok. Devlet nasıl yönetilir biz biliyoruz. Bir cumhurbaşkanı yardımcısıyla bu iş yürütülüyor onu gördük. Biz bakanlığı 17’ye kadar düşürdük 36’dan. İşleri tıkır tıkır götürüyoruz. Problem işin yürütülmesi değil mi? Koltuk ver ki sana sadık olsun sorun bu. Bir taraftan israf diyorlar öbür taraftan israf için adımlar atıyorlar.

Biz o karanlık koalisyon devirlerini, Güneş Motel olaylarını yaşatmak istemiyoruz. Biz ülkemizi pazarlıkların içine sokmadık ve sokmayacağız. Bizim kitabımızda israf yok. Tam bilakis finansın en uygun yönetilme uygulamasını biz verdik. Kabinedeki sayının artması israf iktisadı olur.

MERKEZ BANKASI’NIN REZERVLERİ

Şu anda 3 haneli rakamlardayız. Şu anda Merkez Bankamız muhtaç değil. Rahatlıkla o da finansı yönetebilir durumda. Bundan sonraki süreçte çok daha güçlü biçimde yolumuza devam edeceğiz.

SEÇİM İKİNCİ TİPE KALIR MI?

Açılışlar bizim doğal mitinglerimizdir. Meydanların lisanı bize yürüyün diyor, yürüyeceksin, millet yürüyecek gerinden diyor. Milletimiz işi zora sokmaz birinci çeşitte bu işi bitirir.

ZIRHLI TOGG İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Önümüzdeki 7 yılda 1 milyon Togg yollarda olacak. Togg için zırhlı araç da yapılması için adımlar atılacak.

Son dakika gelişmesinin detayları birazdan ntv.com.tr’de…