Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda 108 yıl sonra bulunan 28. Alay Şehitliği ihya edilecek

tarafından
36
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda 108 yıl sonra bulunan 28. Alay Şehitliği ihya edilecek

Tarihi Gelibolu Yarımadası‘nda 108 yıl sonra bulunan 28. Alay Şehitliği ihya edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Lideri İsmail Kaşdemir, 2020 yılında Eceabat ilçesi Büyükanafarta köyü hudutları içinde kalan bölgedeki şehitliklerin tespiti maksadıyla çalışma başlattıklarını hatırlattı.

Bu kapsamda, Conkbayırı mevkisinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden akademisyenlerle 28. Alay’a ilişkin şehitliğin yerinin belirlendiğini belirten Kaşdemir, canlı örtü paklığına başlanan alanın, jeo radar sistemiyle taranacağını lisana getirdi.

“Çanakkale Kara Muharebeleri’nin en ağır, en sıcak çarpışmaların yaşandığı, Mehmetçiğin Çanakkale’yi geçilmez yaptığı topraklardayız. Çanakkale Tarihi Alanı’nda bir şehitlik daha ortaya çıkarıldı. 28. Alay’ın bilhassa 10 Ağustos muharebelerinde, atak esnasında çok büyük savaşların yaşandığı anda büyük kayıplar verdiği lakin düşman eline terk etmediği topraklarda 28. Alay’ın kahraman Mehmetçiklerinin, şehitlerimizin meftun olduğu bir şehitlik ortaya çıkarıldı” diyen Kaşdemir, “Çanakkale Tarihi Alanı esasen her karışı şehitlik olan bir vatan modülüdür. Çanakkale Tarihi Alanı’nda her adımda bir şehitliğe rastlayabiliriz. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak da uzun vakitten beri bu çalışmaları devam ettiriyoruz” formunda konuştu.

Bu şehitliğin 28. Alay’a ilişkin olduğunun katılaştığı bilgisini veren Kaşdemir, çalışmalarının süreceğini söz etti.