TBMM Genel Şurası ne vakit toplanacak?

tarafından
42
TBMM Genel Şurası ne vakit toplanacak?

Son dakika haberi!

TBMM Genel Konseyi, kesin seçim sonuçlarının açıklanmasını takip eden üçüncü gün toplanacak.

TBMM İçtüzüğünün “İlk toplantı, andiçme ve misyona başlama” başlıklı üçüncü unsuruna nazaran, birinci birleşimde, öncelikle milletvekillerinin ant içme merasimi yapılacak.

Ant içme, her milletvekilinin Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle motamot okumasıyla gerçekleştirilecek. Milletvekilleri; seçim etrafı, soyadı ve isimlerinin alfabe sırasına nazaran ant içecek.

Ant içme merasiminde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları birinci birleşimin başında ant içebilecek.

Milletvekilleri ant içerek misyona başlayacak. Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

BAŞKANLIK DİVANI

Yasama periyodunun birinci birleşiminin birinci oturumundan başlayarak Lider seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Süreksiz Başkanlık vazifesini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği vazifesini yerine getirecek.

En genç 6 milletvekili de süreksiz olarak katip üyelik yapacak.

BAŞKAN SEÇİMİ VE SÜRESİ

İçtüzüğün 10. hususuna nazaran, Başkanlık için bir yasama devrinde iki seçim yapılıyor. Birinci seçilenin misyon mühleti 2, ikinci devre için seçilenin misyon mühleti 3 yıl oluyor.

İçtüzüğe nazaran siyasi parti kümeleri Başkanlık için aday gösteremiyor.

TBMM Lider adayları, Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek.

TBMM, seçimin yapılacağı gün zaten toplanacak. Lider seçimi bilinmeyen oyla yapılacak. Birinci iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Lider seçilmiş olacak.

Başkan seçimi aday gösterme müddetinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak.

PARTİ KÜMELERİNİN TEMSİLİ

TBMM Lideri, siyasi parti kümelerinin parti kümeleri toplam sayısı içindeki yüzde oranlarını ve bu oranlara nazaran her siyasi parti kümesine düşen Başkanlık Divanındaki misyon yeri sayısını tespit edecek ve Müşavere Şurasına bildirecek.

Başkanlık Divanı’ndaki misyon yerleri, başkanvekillikleri için oranı en yüksek olandan başlayarak sırayla dağıtılacak.

Katip üyeliklerle yönetim amirlikleri için vazife yerleri dağıtımı, İstişare Şurasının görüşü alındıktan sonra Genel Heyetçe kararlaştırılacak.

Siyasi parti kümeleri kendilerine düşen yerler için adaylarını gösterecek.

Bu adayları gösteren listenin Genel Konseyce işaret oyuyla oylanması suretiyle seçim tamamlanmış olacak.