Türkiye, Meksika’ya “Proteo” anısına Alman çoban köpeği yavrusu gönderdi

tarafından
35
Türkiye, Meksika’ya “Proteo” anısına Alman çoban köpeği yavrusu gönderdi

Türkiye, Meksikalı arama kurtarma köpeği Proteo için Alman çoban köpeği yavrusuyla teşekkür etti.

BBC Türkçe’de yer alan habere nazaran; Türkiye, yavru köpeğin arama kurtarma çalışmalarında ölen Proteo’nun “Mirasını devam ettirmesini” umduğunu belirtti.

Meksika’da Türkiye’nin armağanının “İnsani yardımın limit ya da hudut bilmediğini gösterdiğini” söyledi.

Yavru köpeğe şimdi bir isim verilmedi.

PROTEO 2, ARKADAŞ YA DA YARDIM

Ülkedeki ve ülke dışındaki misyonlar için arama kurtarma köpeği yetiştiren Meksika Savunma Bakanlığı üç muhtemel ismi oylamaya sundu. Proteo 2, Arkadaş ya da Yardım.

Sık sık sarsıntıların yaşandığı Meksika’da, felaket sonrası arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere, sivil ve askeri takımlar tarafından yetiştiriliyor.

Köpekler, ülkenin orta kesitini 2017’de vuran sarsıntının akabinde çok sayıda ömür kurtaran köpekler büyük ilgi görmüştü.

Daha sonra 6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’yi vuran sarsıntıların akabinde, Meksika kısa müddette enkaz altından hayat kurtarabilen arama kurtarma köpeklerini yolladı.

Bu köpekler ortasında, enkaz altından bir bayan ve erkeği çıkartan 9 yaşındaki Alman çoban köpeği de vardı.

Proteo, Türkiye’de öldü. Eğiticisi, köpeğin düşen enkaz nedeniyle öldüğü tezlerini reddetti ve hayvanın, uzun seyahat ve çok soğuk şartlar altında saatlerce arama kurtarma çalışmalarına katıldığı için “yorgunluktan” öldüğünü söyledi.

“KOLLARI AÇIK BİR ŞEKİLDE” BEKLİYORLAR

Meksika Savunma Bakanlığı, Facebook sayfasında da Türkiye’nin ikram ettiği yavruyu “kolları açık bir şekilde” beklediklerini ve “Proteto’nun pati izlerinden gitmesini umduğunu” belirtti.

“UMARIM SENİ ASLA UNUTMAZLAR”

Meksika Ulusal Savunma Bakanlığı’nın toplumsal medya üzerinden yayınladığı bir görüntüde ise Proteo’nun eğitmeni Villeda’nın afet bölgesinden yaptığı duygusal konuşmada, “Seninle gurur duyduğumu söylemek istiyorum, zira sen her vakit güçlü, çalışkan ve asla pes etmeyen bir köpektin. Elimden beni buraya getirdiğin için sana teşekkür etmekten öteki bir şey gelmiyor. Maalesef benimle geri dönemeyeceksin, seni daima hatırlayacağım. Umarım tüm Meksika seni her vakit hatırlar, seni asla unutmazlar. Bir gün tekrar görüşeceğiz.” demişti.