Yenilenmiş eserler sıfırla yarışıyor

tarafından
33
Yenilenmiş eserler sıfırla yarışıyor

Tüm dünyada sıfır eserlere ulaşımın zorlaşması ve salgın ile birlikte artan sürdürülebilirlik şuuru, ekonomik yapıda da kıymetli değişimlere yol açtı. Birçok bölümde birbiri gerisine yeni oluşumlar hayata geçerken artan tüketici talebi yenileme alanındaki büyümeyi klâsik kanalların 2-3 katına ulaştırdı.

Ekonomim.com’dan Yener Karadeniz’in haberine nazaran, Türkiye’de cep telefonundan bilgisayara kıyafetten arabaya kadar birçok alanda faaliyet gösteren yenileme pazarı aktörleri, geride bıraktığımız yıl 2-3 kat büyüme gerçekleştirdiklerini, bu yıl ise kelam konusu oranların katlanarak artmasını beklediklerini söyledi. Gelişme, sıfır eser satan oyuncuların da iştahını kabarttı.

SIFIR TELEFON SATIŞLARI DÜŞÜYOR

Yenileme, Türkiye’de birinci olarak cep telefonu pazarında kendini gösterdi. Yılda 10-11 milyon adet cep telefonu satışına sahne olan pazarda son yıllarda artan fiyatlar ve taksit hududu, sıfır eser satışlarında düşüşe yol açarken ikinci el satışları hızlandırdı. Gelişme tüm dünyada da misal biçimde yaşandı. Canalys’nin 2023 yılı birinci çeyrek bilgilerine nazaran global sıfır cep telefonu satışı bir evvelki yılın birebir devrine nazaran yüzde 12 düşerek 300 milyon adetin altına geriledi.

Mobil Bağlantı Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) İdare Konseyi Üyesi Ömer Lütfi Soylu, yenileme pazarında büyümenin 2-3 kat artarak büyüdüğünü belirterek, “Sıfır eser satışları düşerken yenilenmiş eser satışlarına tüketici yönelimi çok önemli halde arttı, bu eğilimin hızlanarak sürmesini bekliyoruz. Bu model dünyanın birçok ülkesinde de süratli büyüyor. Kelam konusu alanda Türkiye’de 20 şirket lisans aldı. Bunların 5-6 tanesi önemli çıkış sağladı. Telefonun akabinde tablet, bilgisayar, akıllı telefon da geldi. Artık bunun gerisinden enterprise eserler dediğimiz şirketlerin kullandığı elektronik aygıtlar da gelecek. Bu havuz her geçen yıl genişleyecek” dedi.

OTOMOBİLDE İKİNCİ ELİN YÜZDE 5’İNE ULAŞTI

Yenileme son yıllarda arz probleminin had safhaya ulaştığı otomotiv bölümünde de süratle büyüyen alanlardan biri. Kelam konusu alanda İstanbul ve Ankara’da bulunan iki tesisinde yıllık 85 bin araç yenileme kapasitesi ile hizmet veren VavaCars’ın Operasyon Küme Lideri Taner Timirci, “Geçen yıl 30 bin aracı yenileyerek sahipleri ile buluşturduk. Müşterilerden büyük bir ilgi görüyoruz. Yasal mecburilik oran 3 ay garantinin yanı sıra araç fiyatının yüzde 1-1,5’i fiyata da 12 ay ve 5 bin km uzatılmış garanti veriyoruz. Pazarda liderliği geçtiğimiz yıl prestiji ile ele geçirdik. Bu tıp yenilenmiş araç ticareti toplam pazarın yüzde 5’i civarında olsa da talep her geçen yıl katlanarak artıyor” diye konuştu.