Zelenski İtalya’da konuştu: Ukrayna’nın karşı saldırısı ne vakit?

tarafından
33
Zelenski İtalya’da konuştu: Ukrayna’nın karşı saldırısı ne vakit?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı 24 Şubat 2022’den bu yana birinci sefer İtalya’nın başşehri Roma’yı ziyaret eden Zelenski, resmi temaslarını tamamladıktan sonra akşam saatlerinde İtalyan devlet televizyonunda bir programa katılarak İtalyan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İtalyan kamuoyunda Kiev’i desteklemeye yönelik bir yorgunluk olduğuna dair yorumların çıktığı hatırlatılan Zelenski, “(Rusya Devlet Lideri Vladimir) Putin’in NATO ülkelerine geldiğini düşünelim. O vakit vatandaşlarınızı, babalarınızı, çocuklarınızı ittifak üyesi olduğunuz için bu savaşa göndereceksiniz. Ben pragmatik biriyim. Toplumunuz şunu anlamalı; Ukrayna’ya yardım etmek, savaşa şahsen kendi vatandaşlarınızı göndermekten daha uygun.” diye konuştu.

Zelenski, İtalya ve Fransa sayesinde semalarını koruyabildiklerini, bu ülkelerden alınan hava savunma sistemleri olmasaydı daha çok kayıp vereceklerini söyledi.

Önemli olanın savaşı bitirmek olduğunu lisana getiren Zelenski, Putin’in “saldırgan” olduğunu, kendilerinin kaos içinde yaşamak istemediğini tabir etti.

Çin Devlet Lideri Şi Cinping ile yaptığı telefon görüşmesine değinen Zelenski, “Önemli bahisleri görüştük. Pekin’in Moskova’ya silah tedarik etmeyeceğine güvendiğimizi söyledim. Şi, silah tedarik etmeyecekleri ve Rusya’yı desteklemeyecekleri biçiminde karşılık verdi.” dedi.

Zelenski, Vatikan ve Papa Franciscus’un gündeme getirdiği barış görüşmeleriyle ilgili olarak ise “Papa’ya hürmet duyuyorum lakin bizim arabulucuya değil, barışa muhtaçlığımız var. Biz, Papa’yı başka önderler üzere adil bir barış için çalışmaya davet ediyoruz lakin evvel öbür şeyleri yapmalıyız. Putin ile arabuluculuk yapamazsınız, dünyadaki hiçbir ülke bunu yapamaz.” tabirlerini kullandı.

Putin ile konuşmaya istekli olmadığını lisana getiren Zelenski, Ukrayna’daki çıkış yolunun karşı akın olduğunu ve Kırım sonuna dayandıklarında Rusya içinde Putin’e takviyenin azalacağını öne sürdü.

UKRAYNA’NIN KARŞI SALDIRISI NE VAKİT?

Zelenski, Ukrayna’nın karşı saldırısının ne vakit olacağına ait bir soru üzerine, “Önemli adımlar kısa müddet içerisinde atılacak. Büyük bir kararlılıkla hazırlanıyoruz ve değerli adımlar gelecek. Buna motive olmuş durumdayız. Zamanlama ve yollar konusunda bir karşılık veremem lakin göreceksiniz. Biz zafere inanıyoruz.” diye konuştu.

Zelenski, savaşta nükleer silah kullanılma muhtemelliğine dair ise şunları söyledi:

“Putin’in nükleer silah kullanmayacağını düşünüyorum. Rusya Devlet Lideri’nin aklından neler geçtiğini kimse bilemez fakat korkmamalıyız. Putin’in büyük bir yaşama isteği var ve yaşamak için her şeyi yapmaya çalışacak.”

Ukrayna Devlet Lideri, ayrıyeten Kırım’da bir referandum yapılmasından çekinmediğini lakin bunun Ukrayna anayasasına ters olduğundan topraklarında bu türlü bir referandum yapılamayacağını kaydetti.