Zelenski Varşova’da: “Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya Avrupa’yı yenemez”

tarafından
43
Zelenski Varşova’da: “Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya Avrupa’yı yenemez”

Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski, Polonya halkına ve yöneticilerine Ukraynalılara sergiledikleri misafirperver yaklaşım için teşekkür ederek, “Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya Avrupa’yı yenemez.” dedi.

Zelenski, resmi ziyaret için geldiği Varşova kent merkezinde halka hitap etti.

Polonya’nın verdiği askeri takviyenin Ukrayna’ya çok yardımcı olduğunu ve özgürlüğüne katkı sağladığını belirten Zelenski, “Bizim özgürlüğümüz, sizin de özgürlüğünüze güç katıyor.” diye konuştu.

Zelenski, Polonya halkına ve yöneticilerine, Ukraynalılara sergiledikleri misafirperver yaklaşım için teşekkür ederek, “Ukrayna ve Polonya omuz omuza verirse Rusya Avrupa’yı yenemez.” dedi.

Polonya ve Ukraynalıların uzun müddettir birbirlerini tanıdıklarına dikkati çeken Zelenski, “Şimdi el ele, özgürlük ruhuyla birleşerek ulu bir zafere yaklaşıyoruz.” diye konuştu.

“POLONYA BİR DAYANIŞMA ÜLKESİDİR”

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da Rusya’dan talep edilmesi gereken tek şeyin Ukrayna topraklarından büsbütün çekilmesi olduğunu söyledi.

Ukraynalıların hayatları üzerinden rastgele bir müzakerenin kelam konusu olmayacağına işaret eden Duda, “Bugün Moskova’ya, Kremlin’e açık bir bildiri gönderiyoruz; ‘bizi bölemeyeceksiniz.” dedi.

Duda, Polonya ve Ukraynalıların yüzlerce yıllık ortak tarihle birbirine bağlı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Gerektiğinde Polonyalılar olarak gereksinim sahibi kardeşlerimize el uzattık. Kalbimizi açtık ve çabucak yardıma koştuk. Bu büyük, sivil, kozmik dayanışma için teşekkür ederim. Polonya bir dayanışma ülkesidir. Kaybedecek vakit yok. Bu nedenle Ukrayna’ya tanklar, zırhlı işçi taşıyıcılar, obüsler ve uçaklar tedarik ediyoruz. Öbür ülkelere örnek oluyoruz ve bazen silah tedarikine karşı direnişlerini kırıyoruz.”

İKİ ÜLKE ORTASINDA MUTABAKATLAR İMZALANDI

Halka hitap öncesinde bir ortaya gelen Zelenski ve Polonyalı yetkililer, çeşitli bahislerde taahhütte bulunarak mutabakat imzaladı.

Cumhurbaşkanı Duda da Polonya’nın Ukrayna’ya şimdiye kadar 8 Sovyet üretimi “MİG-29” tipi savaş uçağı gönderdiğini anımsatarak, 6 uçağın daha gönderileceğini kaydetti.

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Zelenskiy ortasında yapılacak görüşmede, üç mutabakat imzalanacağını duyurmuştu. Birincisi, Ukrayna’nın 100 Rosomak zırhlı işçi taşıyıcı satın almasıyla ilgili mutabakat olarak açıklandı.

İkinci muahede, Polonyalı şirketlerin Ukrayna’nın yine inşasına iştiraki ve üçüncü mutabakat da iki ülkenin stratejik savunma şirketleri ortasındaki işbirliğinin sürdürülmesiyle ilgili olarak duyuruldu.