Zelzelenin vurduğu 11 vilayette doğalgaz abone sayısında dikkat çeken düşüş

tarafından
40
Zelzelenin vurduğu 11 vilayette doğalgaz abone sayısında dikkat çeken düşüş

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların sonuçlarının tüm taraflarıyla araştırılması, zelzeleye dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının aktifliğinin artırılması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi emeliyle kurulan Meclis Araştırma Kurulu’nun bugün gerçekleşen toplantısında, Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı başkanlık, kurum ve şirketlerin temsilcileri sunum yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Doğal Gaz Piyasası Başkanlığı ismine sunum yapan Daire Lideri Hüseyin Daşdemir, Türkiye genelinde doğalgaz abonesi sayısının 20 milyona yaklaştığını söyledi. Daşdemir, zelzele bölgesindeki 11 ilin doğalgaz abone sayısının 2 milyon olduğunu ve bu sayısının Türkiye toplam doğalgaz abone sayısına oranının yüzde 10’una tekabül ettiğini bildirdi.

Depreme maruz kalan 11 vilayetteki sarsıntı bölgesi nüfusun 13,9 milyon olduğunu hatırlatan Daşdemir, “Deprem öncesi, zelzele bölgesinde doğalgaz kullanan nüfus sayısı 7,5 milyondu. Bunun Türkiye’deki toplam doğalgaz kullanan nüfusa oranı yüzde 12. Zelzele sonrası bu 11 vilayetteki konut abonesinin 1 milyon 680 bine düştüğünü görüyoruz. Bunun içerisinde doğal yıkık, ağır hasarlı binalar ve göç tesiri de var” diye konuştu.

“7 BİN BİNAYA DOĞALGAZ VERME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Depremin akabinde yapılan çalışmalarla doğalgaz arzı manasında gelinen nokta hakkında da konuşan Daşdemir, “Depremden etkilenen 11 vilayetteki doğalgaz kullanan toplam 398 bin adet binadan 59 bin adet bina oturulamaz durumda olup geriye kalan 339 bin adet binanın 332 bin adedine halihazırda doğalgaz arzı sağlanmıştır. Geriye kalan 7 bin binaya da doğalgaz verme çalışmaları devam etmektedir. Kelam konusu vilayetlerde yaklaşık 148 bin binaya zelzele sonrası tekrar gaz arzı sağlanmıştır” bilgisini verdi.

Komisyonda kelam alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin, zelzeleden etkilenen 11 vilayette elektrik ve doğalgaz kullanımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı indirim dışında artı bir indirim yapılması talebinde bulundu.

“HİÇBİR FAY SINIRINDA HASARIMIZ OLMADI”

Daşdemir’in akabinde sunum yapan Boru Çizgileri ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan ise BOTAŞ olarak yapmakta oldukları tüm çizgilerin tamamında 432 noktada sarsıntı fay sınırını geçtiklerini söz ederek, “Bu durum Türkiye’nin tamamında, bunu yalnızca Kahramanmaraş özelinde söylemiyorum. Kahramanmaraş özelinde söylemek gerekirse de şunu net bir halde tabir edebilirim ki hiçbir fay sınırında hasarımız olmadı. Hasarımız daha fazla yer sorunlarıyla alakalı meselelerden kaynaklandığını tabir edebilirim” dedi.

Depremden sonra yaşanan doğalgaz kesintileri hakkında da konuşan Özcan, sarsıntının olduğu andan itibaren Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay vilayetlerinin yanı sıra 9 tane de ilçeye gaz arzını durdurduklarını bildirdi.

Özcan, kapatılan çizgilerin tekrar devreye alınmaya mani bir durumun olup olmadığından ve güvenlik risklerinin ortadan kalktığından emin olduktan sonra sistemin tekrar devreye alınmasının değerine dikkat çekerek, “1995 Kobe zelzelesinde yaşanan facianın çok çok kıymetli bir kısmı sarsıntıdan sonraki yangınlardan kaynaklıydı. 1995 zelzelesinde 6 bin civarında insan hayatını kaybetti. Hasebiyle doğalgaz sürecinde bir bakıma sizin çok süratli bir halde sistemi devreye almanız çok kıymet arz etmekle birlikte, bu tarafta, rastgele bir risk olmadan, riskleri ortadan kaldırarak vatandaşları doğalgazla buluşturmak bir o kadar değerli. Münasebetiyle burada bir bütüncül uyumla yürütülen bir süreç oldu” açıklamasında bulundu.