Ağrı Dağı eteğinde kuş çeşidi 94’e yükseldi

tarafından
42
Ağrı Dağı eteğinde kuş çeşidi 94’e yükseldi

Ermenistan, Nahçıvan ve İran hududunda bulunan Iğdır, kuşların değerli göç rotaları ortasında yer alıyor. Kışın Güney Yarım Küre’ye göçen kuşlar, havaların ısınmasıyla dönüşe geçip Ağrı Dağı eteklerindeki sulak alanlarda mola veriyor. Iğdır Üniversitesi, Iğdır Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği ve gönüllüleri, Erhacı Sulak Alanı’ndaki göç hareketliliğini takip ediyor.

Geçen yılın sonbahar devrinde birinci sefer yapılan araştırmada göçmen ve yerli 68 kuş türünün tespit edildiği bölgede, 2023’ün ilkbahar mevsiminde şu ana kadar 94 tür kayıt altına alındı. Akademisyenlerce sulak alandaki göç takibi, günaşırı izleniyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, bölgedeki kuş göçünün şölen havasında gerçekleştiğini söyledi.

Her geçen gün farklı tiplerin kentteki topraklara geldiğini tabir eden Çelik, “Baharın gelmesiyle kuş müşahedelerimiz daha da ağırlaştı. Daima arazi çalışmalarını haftada makul dönemlerle gerçekleştiriyoruz. Şu an Erhacı’da yaptığımız son çalışmalarla tespit edilen cins sayısı 94’e yükseldi” dedi.