Ay’da hayat için büyük adım: Topraktan oksijen üretimi

tarafından
34
Ay’da hayat için büyük adım: Topraktan oksijen üretimi

NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nden bir takım, karbotermal tepki yaratmak için yüksek güçlü bir lazer kullanarak birinci sefer vakumlu bir ortamda yapay Ay toprağından oksijeni muvaffakiyetle çıkardı.

Karbotermal İndirgeme Gösterimi (Carbothermal Reduction Demonstration/CaRD) deneyi, teneffüs için oksijen üretmenin yanı sıra ulaşımda itici yakıt olarak da hayati ehemmiyet taşıyabilir.

NASA mühendisi Anastasia Ford, “Ekibimiz CaRD reaktörünün Ay yüzeyinde hayatta kalabileceğini ve başarılı bir formda oksijen çıkarabileceğini kanıtladı. Bu, öteki gezegenlerde sürdürülebilir insan üsleri inşa etmek üzere mimariyi geliştirme istikametinde büyük bir adım.” dedi.

Ay’da kalıcı bir insan varlığı oluşturmak, NASA’nın Artemis vazifesinin uzun vadeli amaçlarından biri ve bu misyon, birinci astronotların 2025 üzere erken bir tarihte Ay yüzeyine dönmesini sağlayacak.

Bu son deneyin başarısı, artık oksijen toplama teknolojisinin hazırlık düzeyinin 6’ya ulaştığı, yani uzayda test edilmeye hazır olduğu manasına geliyor.