Bakan Kurum: Tüm binalar periyodik muayenelere tabi olacak

tarafından
42
Bakan Kurum: Tüm binalar periyodik muayenelere tabi olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Konseyi Kıymetlendirme Toplantısı”nın kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.

Bakan Kurum’un konuşmasından öne çıkanlar şu halde;

“Şu an bu masada yıllarını alanında kendini kanıtlamış hocalarımız var. Etraf aklı bugün bu salondadır. Bu akıl milletimizin ortak aklıdır. Bu uzun soluklu süreçte bizlerden katkılarını esirgemeyen hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum. Yapılan çalışmalarda da ülkemiz için vardığımız uygulamalara ait sonuçları sunmak istiyorum. 13 kümemiz çalıştılar. Atılması gereken adımları, bir bir belirlediler. Mevzuat ve anayasaya ait düzenlemeleri dahi yapıyorlar.

MİLLET BAHÇELERİ AFET TOPLANMA VE BARINMA ALANI OLACAK

Bu kapsamda, afet riski yüksek bölgelerde barınma altyapısını süratlice kuracağız. Tüm afet cinslerine ait erken ihtar müşahede istasyonlarını 81 vilayette yaygınlaştıracağız. Tüm millet bahçelerini afet toplanma alanı ve barınma alanı haline getireceğiz.

AFET BİLGİSİ DERSLERİ YAYGINLAŞTIRILACAK

Eğitim noktasında çalışmalar yapılmasını öngördüler. Afet bilgisi derslerinin yaygınlaştırılması ismine bu çalışmaları hayata geçiriyor olacağız.

Mevcut baz istasyonlarının güçlendirilmesi ve verimliğinin arttırılması, sarsıntı bölgesinde bağlantının tek elden yürütülmesi ve taşınabilir baz istasyonlarıyla ilgili kararlar alınmıştır.

Diri fay haritalarının güncellenmesini yapacağız. Mikro bölgeleme çalışmasını 81 vilayetimizde yaygınlaştıracağız.

Dere yataklarının yapılaşmaya açılmaması için gerekli düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Riskli bölgelerde imara kapatılması gereken bölgelerin tespitini yapıyoruz. Kat yüksekliklerini de sonlandıracağız. Radyan temel kullanımını kimi yerlerde zarurî hale getirecek adımı atacağız.

Binlerce mimar, mühendis ve kent plancısı istihdamı gerçekleştireceğiz. Mimar ve mühendislerimize yeterlilik getireceğiz.

Dere yataklarında heyelan ve taşkın yerlerde bulunan binaların tespiti tamamlanacak. Risk altındaki kentlerimizde su ve kanalizasyon altyapısının güçlendirilmesine ait ortak çalışma çerçevesinde yürüteceğiz.

Uygulamalarımızı kentin kültürüne sosyolojisine uygun biçimde adımlarımızı atacağız.

Kamu binalarımızın afete karşı dayanıklılık testleri yapılacak. Riskli olan kamu binalarının güçlendirilme çalışmaları tamamlanacak.

YAPI İZLEME SİSTEMLERİ KURULACAK

Yapı izleme sistemleri kurulacak. Binalarımızın hasar tespitini risk durumunu yapacağız. Afet sonrası oluşan ziyana ait dijital data havuzu oluşturulacak.

İnsansız hava ve kara araçları geliştireceğiz.

Tüm inşa sürecinde perdeli ve panel sistemli betonlar kullanmak suretiyle ülke genelinde yaygınlaştırma kararı alındı.

Bina kimlik evrakı sistemini eski binalarda da kontrolünü yapmak suretiyle hayata geçireceğiz. Tüm binalar da periyodik muayeneye tabi olacaklar. Yeşil bina modelini hayata geçirmek istiyoruz. Ahşap ve yerele mahsus yapı teknolojilerini yaygınlaştıracağız.Önceliklendirme yapacağız. Her kentimiz için farklı bir proje hayata geçirilecek.

MESLEKİ MESULİYET SİGORTASI MECBURÎ OLACAK

Mesleki mesuliyet sigortasını mecburî hale getireceğiz.

Afet sınıfına nazaran muhtaçlık duyulan her yerde inançlı ar-ge enstitüleri kuracağız.”