Bulgaristan’da iki yılda 5. seçim: Türkiye’de 24 sandık kuruldu

tarafından
45
Bulgaristan’da iki yılda 5. seçim: Türkiye’de 24 sandık kuruldu

bulgaristan’da son 2 yılda 5’inci sefer sandık başına giden seçmenlerin oy kullanma süreçleri devam ediyor. Makine yahut kağıt pusula ile oy kullanılan seçimde Cumhurbaşkanı Rumen Radev, makineyi tercih etti.

Son 4 seçimde parlamentoda hükümet kurulamadığını anımsatan Radev, “Umarım, nihayet sağduyu ve gerçeklere dayalı prensipler, Bulgaristan’daki siyasete ağır basar.” dedi.

Radev, devletin ve vatandaşların çıkarlarının ön planda olması gerektiğine işaret ederek, “Bugün yapılabilecek en kıymetli şey, sandık başına gitmektir.” diye konuştu.

Geçici hükümetin Başbakanı Gılıb Donev, oy kullandıktan sonra yeni parlamento hükümet kurabilirse vazifesini seve seve yeni başbakana devretmeye hazır olduğunu söyledi. Seçmenlerin yorgunluğunu göz önünde bulunduran Donev, “Oy kullanmaktan korkmayın, seçimlerin tertibi olağanüstü düzgün.” dedi.

Kamuoyu araştırma şirketleri, ülkenin 240 üyeli parlamentosuna yüzde 4 barajını aşacak en az 5 partinin girmesini bekliyor.

Ülkenin 49’uncu parlamentosunda birinci iki siyasi gücün ortasında olması beklenen Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) koalisyonunun eş liderlerinden Atanas Atanasov, ülkenin son 2 yıldır Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından yönetildiğini ima ederek, “Parlamenter cumhuriyetimizin tekrar ayağa kalkması için oy verdim. İktidarın parlamenter kontrol altına geri dönmesi kaide.” tabirlerini kullandı. Daha evvel 12 yıl başbakanlık yapan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi başkanı Boyko Borisov, yeni parlamentoda en büyük kümeye sahip olmak istediklerini açıkladı.

Borisov, şunları söyledi:

Seçim sonrası siyasetçiler akılcı davranıp hükümet kurmamaları durumunda bunun sonuçları devletimizin intiharı olur. Savaşın sürdüğü ve mal temini badirelerinin yaşandığı bir ortamda bizim yerimiz demokratik dünyanın yanındadır.”

Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisinin başkanı Korneliya Ninova da “Daha yüksek gelirler ve daha düşük fiyatlar, lokal üretime takviye, savaşın durması, çocuklarımızın eş cinsellik ideolojisinden uzaklaştırılmaları, devlette istikrar ve güvenlik olması için oy kullandım.” diye konuştu.

HÖH PARTİSİ’NİN TUTUMU

Bulgaristan’da Türk ve Müslüman seçmenlerin klâsik olarak desteklediği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin Genel Lideri Mustafa Karadayı da “Akılcılık, sorumluluk ve diyalog için oyumu verdim. İçinde bulunduğumuz siyasi krizden çıkmamız gerek zira bu krizden çıkmazsak başka problemleri da çözemeyeceğiz.” dedi.

Karadayı, seçim kampanyasında Türkiye’de yaşayan seçmenlerden de kararlı takviye beklediğini söylemişti. Yeni parlamentoda hükümete dahil olmak istediklerini belirten Karadayı, bu doğrultuda milletvekili sayılarını 36’dan en az 40’a çıkartmak istediklerini söylemişti.

Bulgaristan’da ve yurt dışında kayıtlı 6 milyon 600 bin seçmen, 21 parti ve koalisyon ortasında tercih yapıyor. Sandıklar, saat 20.00’de kapanacak.