Çalışma saatleri kısalacak mı? Bakan Alim’den “Mesai saatlerine düzenleme” açıklaması

tarafından
42
Çalışma saatleri kısalacak mı? Bakan Alim’den “Mesai saatlerine düzenleme” açıklaması

Çalışma saatleri kısalacak mı? Sorusunun karşılığı, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alim’in “Mesai saatleri” ile ilgili açıklamaları sonrasında, emekçiler ve çalışanlar tarafından merak edildi. İşte Bakan Alim’in çalışma saatleriyle ilgili o açıklaması.

BAKAN ALİM’DEN “6 SAAT MESAİ” ÖNERİSİ

Haftalık 45 saat olan çalışma mühletinin kısaltılması gerektiğini belirten Alım, “Çalışma saatlerini tekrar düzenlemek zorundayız” dedi.

Bilgin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu 8 saat talebinin olduğu periyot hepimizin bildiği üzere sanayi çağının başladığı periyottu. Herhalde ortaya giren bu teknolojik değişimle, bu teknolojik ihtilalle emekçilerin, işçilerin, hizmet bölümünde çalışan işçilerin ürettikleri paha, ürettikleri eser, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır.

Bunun için artık günümüzde tartışılması gereken, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken birinci şey çalışma müddetlerinin hala sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz.

Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma müddetlerinin yine daha insani koşullarda, emeğin verimliliğini ünite verimliliğindeki artışı dikkate alarak tekrar düzenlemek durumundayız.”

ÇALIŞMA SAATLERİ KISALACAK MI?

İngiltere’de 6 saat uygulamasına geçildiğini belirten Alım, “5 saat denemesi yapılıyor. Dünyanın birçok yerinde, bu çalışmalar yapılıyor. 1 Mayıs’ta bunları düşünerek çalışma ilgileri üzerinde tartışmamız gerekir.” tabirlerini kullandı.

Buna nazaran; Yapılacak olan düzenlemelerin akabinde çalışma saatlerinin ilerleyen devirlerde kısaltılması öngörülüyor.