Çin’de Hong Konglu bir ABD vatandaşı, casusluk suçlamasıyla ömür uzunluğu mahpusa mahkum edildi

tarafından
25
Çin’de Hong Konglu bir ABD vatandaşı, casusluk suçlamasıyla ömür uzunluğu mahpusa mahkum edildi

Cıciang eyaletinin Sucou kentindeki Orta Halk Mahkemesi, Nisan 2021’de Ulusal Güvenlik Ofisi tarafından gözaltına alınan John Şing-van Leung hakkındaki kararını açıkladı.

Mahkeme, ulusal güvenlik gerekçesiyle kamuya kapalı yürütülen yargılamanın sonunda, 78 yaşındaki ABD vatandaşını ömür uzunluğu mahpus ve 500 bin yuan (72 bin dolar) para cezasına çarptırdı.

Kararda, sanığın kimlik ve pasaport bilgileri aktarılırken, şahsın geçmişine ve suçlamaya mevzu edilen aksiyonlarına ait bilgi verilmedi.

Ulusal basındaki haberlerde, Leung’un ABD’de ve Çin’de mahallî idarelerle yakın bağlantısı bulunan bir iş insanı olduğu belirtildi.

ÇİN’E SEYAHATLER DÜZENLEDİ

Leung’un 1985’te Çin’in Guangcou ve ABD’nin Oklahoma kentleri ortasında dostluk faaliyetleri yürüten bir dernek kurduğu, Çin-ABD ortasında ticari ve kültürel faaliyetleri geliştirmek, yatırımları teşvik etmek üzere ABD’den lokal siyasetçiler ve iş insanları için Çin’e seyahatler düzenlediği kaydedildi.

Leung’un lideri olduğu Çin-ABD Dostluk Derneğinin, Hong Kong’da 2020’de kabul edilen Ulusal Güvenlik Kanunu’na da takviye beyanında bulunduğu aktarıldı.

ABD’nin Pekin Büyükelçiliği ve Hong Kong-Makau Başkonsolosluğu, davaya ait şimdi açıklama yapmadı.