George Floyd’un vefatıyla ilgili son ceza davası karara bağlandı

tarafından
43
George Floyd’un vefatıyla ilgili son ceza davası karara bağlandı

Jüri tarafından yargılanma hakkından feragat eden Thao, Hennepin İlçe Bölge Yargıcı Peter Cahill tarafından yargılandı. Cahill, Thao hakkında 177 sayfalık karar yayınladı. Thao hakkında eyalet seviyesindeki yargılamada verilecek olan mahpus cezasının 7 Ağustos’ta açıklanması bekleniyor.

FEDERAL YARGILAMADA 3,5 YIL MAHPUS CEZASI

Floyd’un vefatıyla ilgili şubat ayında federal seviyede yapılan yargılamada, Floyd’un uygar haklarını ihlal etmekten ve meslektaşları Chauvin’i durdurmak için müdahale etmemekten hatalı bulunan Thao 3,5 yıl mahpus cezasına çarptırılmıştı.

“Thao, Floyd’un vefatına etkin olarak katılmak için şuurlu bir karar verdi”
Ocak ayında hakime sunulan yazılı savunmalarda, savcılar, Thao’nun, Floyd’un gözaltına alındığı sırada meslektaşlarının kullandığı tekniğin ölümcül risklerini bildiğini öne sürmüş, Thao’nun gerekirse müdahale etme ve tıbbi yardım sağlama misyonu olduğunu aktarmıştı. Savcılar, “Thao, Floyd’un hayatının yavaş yavaş tükendiğini görebiliyordu. Yeniden de Thao, Floyd’un vefatına etkin olarak katılmak için şuurlu bir karar verdi” demişti.

Soldan sağa: J. Alexander Kueng, Thomas Lane ve Tou Thao.

“DİĞER MEMURLARIN FLOYD’U İZLEDİĞİNİ VARSAYDI”

Thao’nun avukatları ise, Floyd’un uyuşturucu unsur tesiri altına olduğu ve reaksiyonlarının zayıf olduğunu öne sürmüş, Thao’ya aldığı eğitim sırasında Floyd’a uygulanan gözaltı idarenin kimi durumlarda uygulanabileceğinin öğretildiğini aktarmıştı. Thao’nun avukatları ayrıyeten, Thao’nun başka üç memurun Floyd’un tıbbi muhtaçlıklarının farkında olduğuna inandığını söz etmiş, “Kalabalık denetimiyle uğraştığı için denetimleri kendisi yapmadı. Thao haklı olarak başka memurların Floyd’u izlediğini varsaydı, zira bu onların eğitim ve siyaset gereği görevleriydi” demişti.

THAO, OLAY SIRASINDA KALABALIĞI ENGELLEMİŞTİ

Floyd’un gözaltı sırasında Chauvin, Floyd’un boynuna dizi ile bastırmış, eski polis memurları J. Alexander Kueng ve Thomas Lane bacaklarını tutmuştu. Thao ise bölgedeki kalabalığı engellemişti.

FLOYD’UN ÖLDÜRÜLMESİ

Minnesota eyaletinde yer alan Minneapolis kentinde polis memuru Chauvin, 25 Mayıs 2020’de 46 yaşındaki siyahi Floyd’u dolandırıcılık kuşkusuyla gözaltına aldığı sırada Floyd’un boynuna dizi ile dakikalarca baskı uygulamıştı. Olay yerindeki görgü şahitleri tarafından kaydedilen imajlarda Floyd’un “Nefes alamıyorum” diye polislere durmaları için yalvardığı kaydedilmişti. Hastaneye kaldırılan Floyd’un polis şiddeti nedeniyle ölmesi hem ülke gündeminde hem de dünyada protestolara neden olmuştu.

Floyd’un vefatına neden olmakla suçlanan Chauvin ise olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış ve hakkında açılan 2. ve 3. dereceden cinayet suçlamalarıyla eyalet mahkemesi tarafından 22,5 yıl, federal mahkeme tarafından ise Floyd’un uygar haklarını ihlal etmekten ve cinayetten 21 yıl mahpus cezasına çarptırılmıştı. Chauvin, iki mahpus cezasını da birebir anda yatacak.

Floyd’un uygar haklarını ihlal etmekten federal mahkemede hatalı bulunan Keung ve Lane ise sırasıyla 2,5 ve 3 yıl mahpus cezasına çarptırılmıştı. Keung ve Lane eyalet seviyesindeki yargılanmalarında ise haklarındaki “ikinci derece kasıtsız cinayete yardım ve yataklık etme” hatasını kabul etmişti. Keung, 3,5 yıl, Lane ise 3 yıl mahpus cezası almıştı.