Sudan Egemenlik Kurulu’ndan ateşkes açıklaması

tarafından
42
Sudan Egemenlik Kurulu’ndan ateşkes açıklaması

Sudan Egemenlik Kurulu üyesi Orgeneral Şemseddin el-Kebbaşi, Mısır merkezli El-Kahire News televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Sudan’da çatışmaların durdurulması için ABD ve Suudi Arabistan’dan ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) olmak üzere iki teşebbüsün sunulduğunu aktararak her teşebbüsü memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İki teşebbüsün HDK Kumandanı Muhammed Hamdan Dagalu ile müzakere maksatlı olmadığını vurgulayan Kebbaşi, şunları kaydetti:

“Amerikan-Suudi teşebbüsünü memnuniyetle karşıladık zira ateşkesten bahsediyor ve birden fazla sefer gerçekleşti lakin Hımidti’nin (Muhammed Hamdan Dagalu) milisleri bunu ihlal ediyordu. Artık teşebbüsün başlatıcıları olan Amerika ve Suudi Arabistan ile tek bir noktada konuşuyoruz, o da ateşkes ve insani yardımın gereklilikleridir. Teşebbüs uzun bir yol kat etti ve teşebbüs sahiplerinin düzenlemesine nazaran tahminen de temsilcilerimiz önümüzdeki iki gün içinde Cidde’ye gidecek.”

IGAD teşebbüsüyle ilgili de Kebbaşi, “Girişim iki noktadan bahsediyor. Ateşkes ve iki tarafın birer temsilcisinin Güney Sudan’ın başşehri Cuba’ya gönderilmesi. Biz onu da memnuniyetle karşıladık lakin karşı taraf kabul etmedi.” dedi.

SUDAN’DA ORDU İLE HDK ORTASINDAKİ ÇATIŞMALAR

Sudan’da 2013’te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine dayanak emeliyle kurulan HDK’nin büsbütün orduya katılmasını öngören “askeri güvenlik reformu” konusunda son birkaç aydır yaşanan uyuşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Kurulu Lideri ve Ordu Kumandanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve “devlete karşı isyancı güç” ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.

Sudan Sıhhat Bakanlığı, ordu ile HDK ortasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalarda 528 kişinin öldüğünü, 4 bin 599 kişinin yaralandığını açıklamıştı.