“Gladyatörler kenti”nde hafriyat çalışmaları başladı

tarafından
41
“Gladyatörler kenti”nde hafriyat çalışmaları başladı

“Gladyatörler kenti” olarak bilinen ve dünyanın en büyük mermer kentleri ortasında gösterilen Stratonikeia‘da 1977’de başlayan hafriyat çalışmaları 12 ay devam ediyor. Helenistik, Roma, Bizans’ın yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet devirleri için de ehemmiyet taşıyan antik kentte her yıl yeni eserler gün yüzüne çıkarılıyor, kentteki tarihi yapılar restore ediliyor.

Stratonikeia Antik Kenti‘ndeki yapılar, 3D teknolojisiyle ziyaretçileri vakitte seyahate çıkarıyor.

“GEÇEN YIL 1216 ESER BULDUK”

Stratonikeia Antik Kenti Hafriyat Heyeti Lideri Prof. Dr. Bilal Söğüt, tarihi alandaki değişik devirlerden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söyledi. Geçen yıl verimli bir çalışma periyodu geçirdiklerini belirten Söğüt, “2022’de gün yüzüne çıkardığımız 1216 yapıtı Muğla Müzesi’ne teslim ettik. Bu yıl yeni başlamış olmamıza karşın hafriyatlarda 37 yapıta ulaştık. Bilhassa kentte Roma hamamı, batı cadde, meclis binası ve Ağa Konakları’nın olduğu temel kentin merkezi, ana caddesi diyebileceğimiz alanı kazıyoruz” diye konuştu.

Söğüt, kent içinde onarım çalışmalarının da devam ettiğini, Valilik ve Yatağan Belediyesi ile proje yürüttüklerini lisana getirdi.

Yatağan Belediye Lideri Mustafa Toksöz de hafriyat çalışmaları sayesinde birçok insanın hem konutuna ekmek götürdüğünü hem de tarihi ve kültürel yerlerin daha güzel bir halde temizlenip düzenlendiğini kaydetti. Toksöz, antik kent meydanındaki köy kahvehanesini restore ettiklerini, muhtarlık konağının onarım çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.