Göçmen kuşların mola noktası: Ekşisu Sazlığı

tarafından
39
Göçmen kuşların mola noktası: Ekşisu Sazlığı

Kışı Afrika’da geçirdikten sonra göç yolunda Ekşisu Sazlığı’na gelen yüzlerce tıp göçmen kuş, kuvvetli seyahatleri sırasında güç toplamak için sulak alanlarda dinlenme imkanı buluyor.

Yemyeşil tabiatı ve bitki çeşitliliğiyle eşsiz görüntülere konut sahipliği yapan Erzincan, ilkbaharın sonları yaz aylarına yakın günlerde turna, yeşilbaş ördek, elmabaş, çamurcun, çıkrıkçık, sakarmeke, ak leylek, pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban hafriyat, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan yüzlerce çeşide konut sahipliği yapıyor. Göçmen kuşların Afrika- Asya kıtaları ortasındaki binlerce kilometrelik seyahatinin mola noktası olan Erzincan, her göç periyodunda kuşlarla şenleniyor.

Akademisyen ve kuş gözlemcisi Muhammet Tercanlı, Türkiye’nin değerli kuş göç yollarından birinin Erzincan Ekşisu Sazlığı olduğunu belirtti. Kuşların bilhassa kış sonu başlayan göçlerinin ilkbahar boyunca devam ettiğini ve Asya’dan sonbaharda tekrar Afrika’ya dönüşe geçtiklerini söz eden Tercanlı, bu göç sürecinde Erzincan’ın kuşlar için değerli bir mola noktası olduğunu söyledi.

Ekşisu alanının, bilhassa su kuşları açısından güçlü bir bölge olduğunu ve yapılan gözlemlerde birtakım kuş çeşitlerinin burada yerleşik yaşama geçtiklerini tabir eden Tercanlı, “Erzincan’daki sazlıkta yapılan gözlemlerde, turna üzere kimi göçmen kuşların elverişli iklim kuralları, inançlı ortamın varlığı ve beslenme kaynaklarının zenginliği sayesinde bölgede yerleşik yaşama geçtikleri tespit edildi. Ekşisu Sazlığı, iklim yapısı ve bitki örtüsü çeşitliliğiyle 52 sürüngen ve göğüslü ile 149 kuş cinsine mesken sahipliği yapıyor” dedi.