Hibrit ne demek? Üniversitelerde hibrit eğitim nasıl olacak?

tarafından
36
Hibrit ne demek? Üniversitelerde hibrit eğitim nasıl olacak?

Hibrit, üniversitelerde bugün yüz yüze eğitimin başlayacak olması sebebiyle en çok merak edilen sözler ortasında yer almaya başladı. Hem uzaktan hem de yüz yüze olarak eğitim alma manasında kullanılan hibrit eğitim modelinin detayları sorgulanıyor. İşte üniversitelerde hibrit eğitim hakkında bilgiler.

HİBRİT NEDİR?

Hibritin söz manası melezdir. TDK sözlüğünde “Hibrit” sözünün Fransızca “Hybride” sözünden Türkçe’ye geçtiği belirtiliyor. Hibrit sözünün teknolojideki manası ise “İki farklı güç kaynağının bir ortada bulunması.” olarak tanımlanıyor.

HİBRİT EĞİTİM NE DEMEK?

Hibrit eğitim, karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tarifiyle klâsik eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim gereçleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır.

Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim ideolojilerinin klasik öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

Harmanlanmış öğrenme klâsik eğitimi desteklemek emeliyle teknolojik malzemelerin kullanılması olarak düşünülmemelidir.

Harmanlanmış öğrenmedeki istikrar çevrimiçi yüklü eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak gayesiyle çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.

ÜNİVERSİTELERDE HİBRİT EĞİTİM BUGÜN BAŞLIYOR

Üniversitelerde 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar periyoduna mahsus olmak üzere hibrit eğitim başlıyor.

Bazı üniversite rektörlerinden alınan bilgiye nazaran, bir yandan uzaktan eğitim devam ederken bir yandan da isteyen öğrenciler için devam kaidesi olmadan yüz yüze eğitime katılabilecek.

YÖK’ün kararının akabinde, üniversite idareleri, bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ait ayrıntıları belirledi.

Yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler, çevrim içi ortamda sınıflardaki eğitimi takip edebilecek.

Çevrim içi dersleri takip edemeyen öğrenciler için yüz yüze derslerdeki malzemeleri ve sesli anlatımları daha sonra izlenmek üzere kayıt altına alan üniversiteler eş vakitli olmayan kimi uzaktan öğretim sistemlerini uygulayabilecek.