Hubble’dan gözalıcı fotoğraf: Yıldız oluşum bölgesi görüntülendi

tarafından
37
Hubble’dan gözalıcı fotoğraf: Yıldız oluşum bölgesi görüntülendi

NGC 1333, Dünya’dan 960 ışık yılı uzaktaki Perseus moleküler bulutunda yer alıyor. Bir yansı bulutsusu olan NGC 1333, çok sayıda yeni oluşan yıldıza mesken sahipliği yapıyor. Yakındaki yıldızların ışığını yansıtan bulutsulara bu isim veriliyor.

NASA yetkilileri fotoğrafın, Hubble’ın morötesinden yakın kızılötesine manzara yakalamaktaki ustalığını ortaya koyduğunu söyledi. İmajın, kara bulutun içindeki yüzlerce yeni oluşan yıldızın karıştırıp etrafa savurduğu parlak gazlar ve kapkara tozlardan meydana gelmiş “köpüren bir kazanı” gösterdiği tabir edildi.

Yıldız oluşturan ateş fırtınasının büyük kısmının fotoğrafın alt kısmındaki bulutun ardında zımnî olduğu da vurgulandı.

Fotoğraf: NASA

Uzay ajansı, bölgede muhtemelen üstteki mavi yıldızdan kaynaklanan şiddetli yıldız rüzgarlarının estiğini bildirdi. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Bu manzara, bizim Güneş’imizin ve gezegenlerimizin 4,6 milyar yıl evvel bunun üzere bir moleküler bulutun içinde oluştuğu vaktin bir örneği.”

ESA ve NASA’nın idaresindeki Hubble, 25 Nisan 1990’da fırlatılmıştı. Teleskop 33 yılını yeni galaksileri keşfetmek ve yıldızların, gezegenlerin ve başka gök cisimlerinin çarpıcı anlarını kaydetmekle geçirdi.

NASA’ya nazaran teleskop şimdiye kadar yaklaşık 52 bin gök cismi üzerinde 1,6 milyon defa müşahede yaptı.

Uzay mekiği Discovery aracılığıyla fırlatılan teleskop, ismini astronom Edwin Hubble’dan alıyor.