İndikatör nedir, ne işe fayda?

tarafından
44
İndikatör nedir, ne işe fayda?

İndikatör, yatırımcıların teknik tahlil göstergeleri olarak belirtilebilir. İndikatörler, kelam konusu finansal varlıklar için al ya da sat sinyalleri verirler.

İndikatörleri kullanarak gelecekteki fiyatları daha düşük bir yanılgı hissesi ile kestirim edebileceğimiz matematiksel bilgilere ulaşabiliriz.

İndikatörler; genel ekonomik indikatörler ve teknik indikatörler biçiminde iki başlık altında incelenebilir.

Ekonomik indikatörler, iktisadın yahut spesifik birtakım kesimlerin büyümesini yahut daralmasını ölçmek için kullanılan istatistiksel göstergelerdir.

Özellikle temel tahlil yaparken, halka açık şirketlerin pay senedi performanslarına ait fikir sağlamak için mevcut ekonomik ve sanayi şartlarını ölçen göstergeler kullanılır. Bunlara GSYİH, TÜFE, ÜFE üzere ekonomik göstergeler örnek olarak verilebilir.

Bir de teknik borsa indikatörleri vardır ki Forex, pay senedi ve emtia başta olmak üzere tüm finansal piyasalarda yatırımcıların fiyatın istikametini varsayım edebilmek için kullandığı prosedürlerin başında gelmektedir.

Varlığın teknik grafikteki hareketleri ve gelecekteki fiyat hareketlerine ait teknik tahlil yapanlar fiyat hareketleri hakkında yanlışsız kestirimlerde bulunabilmek için birtakım indikatörlerden faydalanır.

İNDİKATÖRLER NE İŞE FAYDA?

İndikatörlerin hesaplanmasında fiyat bilgileri ile hacim dataları kullanılır.

İndikatörler grafik üzerine yerleştirildiklerinde makul “tahmini” sonuçlar oluştururlar ve yeniden bu sonuçlar grafik üzerinde görülür hale gelir.

Yani geçmişte kimi şartlar altında fiyat hangi tarafa gittiyse indikatörler sayesinde “bu cins şartlar altında fiyatlar şu tarafa gitti” varsayımları yapabiliriz. Bu iddialar ise bizlere bu cins durumlarda alış yapmak kârlı olduysa “AL” satış yapmak kârlı olduysa “SAT” sinyali verir.

Tek başına kullanılan bir indikatör alım satım için her vakit yanlışsız sonuçlar vermeyebilir. Öte yandan çok fazla indikatör kullanmak da yanlış sonuç doğurabilir.