İstanbul’daki 50 özel hastane kapatılabilir

tarafından
35
İstanbul’daki 50 özel hastane kapatılabilir

İstanbul’daki hastanelerde sarsıntı riski incelemesi devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı, İstanbul’da hizmet veren 160’a yakın özel hastanenin 110’undan sarsıntı dayanıklılık raporlarını istedi.

Özel Hastaneler Birliği Lideri Reşat Bahat, “Maalesef İstanbul’daki yaklaşık 110 hastanenin zelzeleyle ilgili raporları çok kâfi değil. Yani sarsıntıya güçlü olsalar da bunu kanıtlayacak bilgi ve evraka sahip değiller. Zira bu hastaneler 1999 sarsıntısından evvel inşa edilmiş hastaneler. 99 sarsıntısında yıkılmamışlar, ayaktalar lakin 2018 Sarsıntı Yönetmeliği’ne nazaran hizmet verip veremeyecekleri konusunda önemli kuşkular var.” açıklamasında bulundu.

“50 ÖZEL HASTANE KAPATILABİLİR”

Reşat Bahat, 50’den fazla özel hastanenin süratle kapatılacağını öngörüyor.

İstanbul’da iki üniversite hastanesinin de ortalarında bulunduğu 6 kamu hastanesi için tahliye kararı çıkmıştı. Artık özel hastaneler mercek altında.

Bahat, “Depremden 15 gün sonra vilayet sıhhat müdürlüğü bu raporlarımızı istedi. Bilhassa de radyoloji ünitelerimiz ve olabilecek bir hasarın, radyasyon güvenliğini zahmete sokabilir diye bizden röntgen ya da radyasyonla ilgili bölümlerimizin ruhsatlarının yenilenmesini talep etti.” dedi.

Peki sarsıntı açısından riskli bulunan özel hastaneler ne olacak? Süreç nasıl ilerleyecek?

Bahat, “Muhtemelen acilen bu raporları bir kıymetlendiriyor. Ondan sonra doğal ki raporlarının kâfi bulmadığı hastanelerden öteki şeyler isteyecek. Kendi takımlarını gönderebileceğini düşünüyorum. Hastane işletme sahipleri olarak sarsıntıya sağlam binalarda hizmet etmek istiyoruz.” dşyerek kelamlarına şunları ekledi:

“Ama bir, bize bir vakit verilmesi lazım. İki, bize kredi verilmesi lazım. Üç, bize yer gösterilmesi lazım. Kamu hastanelerini kapatabilirler, onlar iflas etmez. Onların getirilmiş çekleri yoktur ya da varsa bile kamu öder ancak bizde işler o denli yürümüyor. Yani bizim kesinlikle buradaki mağduriyetlerimizin ileride vatandaşı mağdur etmeyecek halde çözülmesi gerekiyor.”

Türkiye genelinde 567 özel hastanenin 250’ye yakınının sarsıntı açısından riskli olabileceği düşünülüyor.