İsveç tarihinde birinci: PKK/YPG için para toplayan bir kişi yargılanacak

tarafından
37
İsveç tarihinde birinci: PKK/YPG için para toplayan bir kişi yargılanacak

Devlet radyosu SR’nin haberinde, İsveç tarihinde birinci kere bir kişinin terör örgütü PKK/YPG’ye para toplamaktan yargılanacağı belirtildi.

SR’ye açıklama yapan Savcı Hans Ihrman, “PKK, İsveç’te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Uzun müddettir organize biçimde yürütülen daha kapsamlı faaliyetlerin bir kesimi. Araştırıldıkça soruşturma derinleşiyor.” tabirlerini kullandı.

Şüpheli hakkında birkaç hafta içinde dava açılacağını aktaran Ihrman, “PKK’ya para sağlamak için şantajın, öteki ülkelerde olduğu üzere İsveç’te de yerleşik bir sistem olduğuna dair deliller ele geçirdik. İsveç’te terör örgütü olarak kabul edilen PKK için para toplamaya çalıştığından şüphelenilen şahıs hakkında birkaç hafta içinde dava açılacak.” değerlendirmesinde bulundu.

“CİDDİ BİR CÜRÜM OLARAK GÖRÜLMELİ”

Olayın önemli bir hata olarak görülmesi gerektiğini aktaran Ihrman, “Bu davadaki terörü finanse etme teşebbüsü önemli bir hata olarak görülmelidir zira paranın terör taarruzlarına gitme riski vardı. PKK, sırf 2022’de dünya çapında 54 şiddet aksiyonuyla ilişkilendirildi. Bu ataklarda öldürülen çok sayıda sivil var.” dedi.

İsveç medyasına nazaran, ocak ayında gözaltına alınan kuşkulu bir restorana girip PKK için para talep ettikten ve silahla ateş ettikten sonra “terör finansmanı ve gasp şüphesiyle” tutuklanmıştı.