Rusya’da hipersonik füze skandalı: Bilim beşerlerine ihanet suçlaması

tarafından
35
Rusya’da hipersonik füze skandalı: Bilim beşerlerine ihanet suçlaması

Rus füzeleri Ukrayna savunmalarını aşamadı, hipersonik silahları geliştiren bilim insanlarının tutuklandığı ortaya çıktı.

Durum Sibirya Merkezli Kristianoviç Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü’nün yayınladığı açık mektupla gün ışığına çıktı. En az 3 hipersonik füze araştırmacısının vatana ihanetle suçlandığı duyuruldu.

Rusya’nın hipersonik füze laboratuvarının kurucusu, Tabip Valery Zvegintsev’in gözaltına alındığı, Anatoly Maslov ve Alexander Shiplyuk’un da tıpkı suçlamayla aylardır gözaltında olduğu bildirildi. En az 20 yıl mahpusu istenen üç bilim beşerinin hipersonik füze programıyla ilgili bâtın bilgileri sızdırmakla suçlandığı belirtiliyor.

Üç bilim beşerinin hipersonik füze teknolojisi konusunda geçen yıllarda Avrupa’daki birtakım seminerlere katıldığı ve bir kitaba katkıda bulunduğu biliniyor.

Açık mektupta üçlünün pak olduğu savunuldu. Paylaşılan bilgilerin kapalı olmadığı vurgulandı. Tutuklamaların Rus bilim etraflarında büyük telaş yarattığı bildirildi.

Tutuklamaları inkar etmeyen Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise “Suçlamalar çok önemli, açık mektubu da gördük, özel üniteler üzerinde çalışıyor” açıklaması yaptı.

Ukrayna’ya yapılan son füze taarruzlarında Rusya Kincal füzelerini kullanmış, bu füzeler Patriot bataryalarıyla düşürülmüştü.

Vladimir Putin ise, Rusya’nın saatte 12 bin kilometre sürate ulaşabilen hipersonik füzelerinin “hiçbir hava savunma sistemi tarafından engellenemeyeceğini” sav ediyordu.