Şampiyonlar Ligi’nde yeni formatla gelir artışı maksadı

tarafından
39
Şampiyonlar Ligi’nde yeni formatla gelir artışı maksadı

Şampiyonlar Ligi‘nde 2024-25 dönemiyle birlikte uygulanmaya başlanacak yeni format turnuvanın gelirlerinin artmasını sağlayabilir.

UEFA Turnuvalar Yöneticisi Giorgio Marchetti yaptığı açıklamada, “Beklentimiz 4.6 milyar ile 4.8 milyar euro ortasında. Fakat daha yeterli ve daha makus senaryolar için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” sözlerini kullandı.

ESPN’de yer alan haberde; UEFA’nın gelirlerdeki artış için İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yayın mutabakatlarına güvendiği belirtildi.

Mevcut formatta 3.6 milyar euro gelir elde edilirken sistemin değişmesiyle birlikte dağıtalacak mükafatın de nasıl paylaştırılacağına ait görüşmelerin devam ettiği kaydedildi. Ek olarak artması beklenen gelirlerin bir kısmının Avrupa’nın 5 büyük ligindeki öteki liglere dağıtılabileceği belirtildi.

ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE YENİ FORMAT

UEFA’dan geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada Şampiyonlar Ligi’nin kadro sayısının 2024 prestijiyle 32’den 36’ya yükseltileceği açıklanmıştı.

2024-25 dönemiyle birlikte 34 ekip lig başarılarına nazaran, 2 grup da geçmiş performanslarına özel davetle nazaran turnuvalara katılacak.

Geleneksel küme kademesi da yerini lig formatına bırakacak. İsviçre sistemi olarak isimlendirilen yeni modelde turnuva lig adabına nazaran oynanacak. 36 gruplu ligi birinci 8 sırada tamamlayanlar, çeşit atlayacak. 9-24 ortasında 16 grup play-off oynayacak. Tipi geçen gruplar, son 16 cinsinde gayret edecek.

UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde de misal bir format uygulanacak.