Soma şehitleri facianın 9. yılında dualarla anılacak

tarafından
42
Soma şehitleri facianın 9. yılında dualarla anılacak

“Cumhuriyet tarihinin en büyük maden kazası” olarak kayıtlara geçen facianın 9’uncu yılında şehit madenciler için Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık ve Soma Belediyesi tarafından 13 Mayıs’ta Madenci Şehitliği’nde anma programı düzenlenecek.

Soma Belediye Lideri Ali Tulup, 9 yıl evvel yalnızca Türkiye’yi değil, tüm dünyayı yasa boğan kazayı ve hayatını kaybeden madencileri unutmayacaklarını belirterek, şehit madencilere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Şehirde çabucak hemen herkesin kazadan direkt ya da dolaylı etkilendiğini lisana getiren Tulup, “Ama sağ olsun hükümetimiz, devletimiz, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız, yurt dışından da dahil acımızı paylaşmak için daima yanımızda oldu, bize büyük takviye ve katkı verdi.” dedi.

Tulup, kazadan sonra madencilik kesiminde çalışma koşullarıyla ilgili esaslı değişiklikler olduğunu aktararak, “İş güvenliği çok daha öne çıktı. Temennimiz, isteğimiz bir daha bu türlü kazaların yaşanmaması. Tüm iş yerlerimiz bu bahiste büyük hassasiyetle çalışıyor. Biz de bunun yakından şahitliğini yapıyoruz. Ziyaretlerimizde iş güvenliğine ne kadar kıymet verildiğini görüyoruz. İnsan sıhhati her şeyden evvel gelir. Maden kenti, güç kenti Soma’da da bu madenler olduğu sürece madencilik kesimi devam edecek.” diye konuştu.

“SOMALI MADENCİLER VEFASINI GÖSTERDİ”

Somalı madencilerin ve ailelerinin 9 yıl evvelki kazadan sonra kendilerine verilen dayanağı unutmadığını belirten Tulup, 6 Şubat’ta “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin yıkıma yol açtığı vilayetlere yardıma koşarak ve arama kurtarma faaliyetlerine katılarak bu vefayı göstermeye çaba ettiklerini söyledi. Tulup, şöyle devam etti:

“13 Mayıs 2014’te tüm Türkiye bize yardıma geldiği üzere bizim madenci kardeşlerimiz de zelzelede bu kere kurtarıcı oldular, enkazın altına kalan kardeşlerimizi çıkarmak için uğraş verdiler, çaba sarf ettiler. Somalı madenciler, vefasını gösterdi, büyük bir özveriyle çalıştı. Bu sefer de biz Soma olarak, kurtarma takımlarımızla zelzele bölgesine ağır çalışmalar yaptık. Ben buradan madenci kardeşlerimize, kurtarma grubumuza ve tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

SOMA MADEN FACİASI

Soma Kömürleri AŞ’nin işlettiği, yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı maden ocağında 13 Mayıs 2014’te vardiya değişimi sırasında çıkan yangının akabinde galeriler dumanla dolmuş, 96 saat süren çalışmalar sonucu 486 personel kurtarılmış, 301 emekçinin cansız vücuduna ulaşılmıştı.

Tüm ülkeyi ıstıraba boğan facianın akabinde üç gün yas ilan edilmiş, ülke genelindeki tüm mescitlerden sela okunmuş, cuma namazı sonrası dualar edilmişti.

Facianın akabinde Türk milleti, şehit madenci ailelerine takviye olmak için harekete geçmiş, AFAD’ın uyumunda düzenlenen yardım kampanyasında 50 milyon lira toplanmış, her ailenin hesabına 160 bin lira yatırılmıştı.

Şehit madenci ailelerine emekli maaşı üzere düzenlemelerin yanında belediyeler, iş dünyası temsilcileri ve futbol kulüplerinin teşebbüsleriyle yaptırılan konutların anahtarları tüm madenci ailelerine teslim edilmişti.

Maden faciasında ömrünü yitiren emekçilerden 39’unun mezarının bulunduğu Soma Mezarlığı içinde Madenciler Şehitliği oluşturulmuştu.

YARGILAMA SÜRECİ

Olayın akabinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ İdare Konseyi Lideri Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Yanlışsız, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklanmış ve “Soma Maden Faciası Davası” süreci başlamıştı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, 5 tutuklu sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay ortasında değişen mahpusla cezalandırılmasına, 9 sanığın isimli denetim kaidesiyle hür bırakılmasına, 37 sanığın beraatine karar vermiş, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi ise Can Gürkan’ın yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmesine hükmetmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin mahallî mahkeme kararını bozması sonrası yine yapılan yargılamada Can Gürkan’a 20 yıl, maden mühendisleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’a 12 yıl 6’şar ay mahpus cezası verilmiş, Haluk Evinç ise beraat etmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, tekrar yargılama sürecinin tamamlanmasının akabinde 4 Nisan 2022’de mahallî mahkemenin kararını onamıştı.