SON DAKİKA HABERİ: Ankara-Sivas YHT sınırı ne vakit açılacak? Bakan Karaismailoğlu NTV’de açıkladı

tarafından
38
SON DAKİKA HABERİ: Ankara-Sivas YHT sınırı ne vakit açılacak? Bakan Karaismailoğlu NTV’de açıkladı

Son dakika haberi! Ankara-Sivas Yüksek Süratli Tren (YHT) çizgisinde sona gelindi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projedeki son durum hakkında NTV’nin sorularını yanıtladı.

Bakan Karaismailoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu biçimde;

Ankara-Sivas YHT çizgisi 400 kilometre uzunluğunda. Bu çizgi bittiğinde Sivas’ı, Yozgat’ı, Kırıkkale’yi, Ankara’yı, Eskişehir’i, Konya’yı İstanbul’a bağlamış olacağız. Devam eden yatırımlarla aslında Türkiye’yi her tarafa bağlamış olacağız. Süratli tren sınırı Bakü’ye kadar uzanacak. 400 kilometrelik sınırın içinde 49 tane tünel, 49 tane de viyadük var.

Türkiye’de şu an 1400 kilometre yüksek süratli tren çizgisi var, bu 400 kilometreyi de buna ekleyeceğiz. Bu çizgilerde yerli üretim raylar kullanıldı. Bu hatta saatte 250 kilometre sürate ulaşacak bir konfor olacak. Hem yolcu hem de yük taşınacak. Egzoz emisyonları da bu sayede düşecek. Projenin toplam maliyeti 27 milyar dolar.

İSTANBUL-SİVAS ORTASI SÜRATLİ TRENLE 6 SAATE DÜŞECEK

Ankara-Sivas YHT sınırı Ramazan Bayramı’ndan sonra açılışını yapacağız. Bayramdan sonra Sivaslı bir kardeşimiz İstanbul’daki meskenine süratli trenle kesintisiz ulaşmış olacak. Sivas ve İstanbul ortasında süratli trenle 6 saatlik bir seyahat olacak.

BAŞAKŞEHİR-KAYAŞEHİR METRO HATTI

Başakşehir-Kayaşehir ortasındaki 6,2 kilometrelik bir çizgimiz var. 2020 yılında biz bu projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devraldık. 2 hafta içinde bu çizginin da açılışını yapacağız.

AKM-GAR-KIZILAY METRO HATTI

Ankara’daki bütün metroları birbirine bağlıyoruz. AKM-GAR-Kızılay çizgisini bayrama kadar hizmete alacağız.

KALKINMA YOLU PROJESİ

Hint Okyanusu’ndan, Basra Körfezi’nden Bağdat üzerinden, Musul üzerinden Türkiye’ye gelecek olan 1100 kilometre uzunluğunda hem otoyol hem de demiryolu çizgisi ile birlikte Basra körfezini ve körfez ülkelerini Akdeniz’e Avrupa’ya Karadeniz’e ve Kafkas’a bağlamış olacağız bu projeyle.