UNESCO listesindeki Hevsel Bahçeleri’nin biyoçeşitliliği kayıt altına alınıyor

tarafından
48
UNESCO listesindeki Hevsel Bahçeleri’nin biyoçeşitliliği kayıt altına alınıyor

Dicle Irmağı kıyısında yer alan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri, 2015’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. Verimli bir yere sahip olan Hevsel Bahçeleri’nde zerzevat ve meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra, bilhassa çok farklı tiplerin gereksinimlerine yanıt verdiği için 200’ün üzerinde kuş çeşidi, çok sayıda böcek, kelebek, sürüngen, su samuru, tilki, sincap, kirpi ve sansar üzere göğüslü hayvan barınıyor.

Göçmen kuşların da dinlenme alanı olarak tercih ettiği bahçeler, bu özelliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cenneti özelliğini taşıyor. Hevsel Bahçeleri’nin gelecek jenerasyonlara sağlıklı bir halde aktarılması için bilim insanları çeşitli çalışmalar yürütüyor. Dicle Üniversitesi’nden kendi alanında uzman 12 bilim insanı, Hevsel Bahçeleri ile Dicle Vadisi’nin bir kısmını kaplayan yaklaşık 3 bin dekarlık alanın biyoçeşitliliğini ve yaşayan canlıları kayıt altına alıyor.

“BURAYI ÇOK UYGUN FORMDA TANITMAK İSTİYORUZ

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı Zooloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Ali Satar, kayıt altına alma süreçlerinin akabinde elde edilen sonuçların kitaplaştırılarak milletlerarası seviyede tanıtılacağını söyledi.

Prof. Dr. Satar, “Buraya gelen konuklarımızın gözlemleyebileceği 228’e yakın kuş tipi var. Değişik böcekler, kelebekler var. Mesela, ‘Dicle Güzeli’ kelebeğini burada sonbaharda çok âlâ bir halde gözlemleyebiliriz. ‘Mezopotamya kolotisi’ olan bir kelebeğimiz daha var. Ona da rastlamanız mümkün. Bu türlü birçok değişik böcek cinsleri, kuş çeşitleri ve değişik canlıları burada gözlemleyebiliriz. Tabi biz biyolojik açıdan bakıyoruz. Çok daha farklı özelliklere sahip burası, daha evvel buralarda ipek böcekçiliği de yapılmış. Hevsel Bahçeleri’nde bulunan dut ağaçları bunlar için kullanılmış. Hasebiyle Hevsel Bahçeleri kenarında bulunan, burada yaşayan aileler ipek böcekçiliği yapmışlar. Bunun yine canlandırılması mümkün. Kimi ziraatçı arkadaşlarımız cet tohumları üzerinde çalışıyor. Bunları tekrardan buraya kazandırmaya çalışacaklar. Bu türlü bir proje teşebbüsü de var. Artı bizim yapacağımız çalışmalarımız var. Burayı çok yeterli bir şeklide tanıtmak istiyoruz” dedi.