Mesleksel yeterlilikte yeşil dönüşüm

tarafından
49
Mesleksel yeterlilikte yeşil dönüşüm

MYK Lideri Cemal Cihan Coşkun, Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları Çalıştayı’nda konuştu.

Coşkun, MYK’nın kurulduğu devirde temel misyonunun yalnızca mesleklerin standartlarını belirlemek, imtihan ve belgelendirme altyapısının oluşturulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kurumun vazife, sorumluluk ve faaliyetlerinin süreç içerisinde bir oldukça arttığını anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

“Artık teşkilat yapımızda mevcut artan misyonlardan kaynaklı olarak değişiklik muhtaçlığı ortaya çıktı. Teşkilat yapımızdaki birinci reformist düzenleme, Soma’daki maden kazası ve Mecidiyeköy’deki asansör kazasının akabinde ortaya çıkan tablo üzerine yapıldı. Tehlikeli mesleklerde çalışanların belgelendirilmemiş olması sebebiyle 2015 yılında birinci reformumuzu yaptık. Bu, tehlikeli mesleklerde iş gücünün mesleksel yeterlilik evrakı zorunluluğuna sahip olması, MYK teşkilat kanunundaki değişiklikle hizmet bilgilerinin revize edilmesi ve buna ait işsizlik kanunundaki düzenlemeyle imtihan ve belgelendirme fiyatlarının karşılanmasıydı. Bu düzenlemeyle kurumun iş yükü, faaliyetleri, vazife ve sorumlulukları epey arttı.”

“STANDART VE YETERLİLİKLERİ REVİZE EDECEĞİZ”

Coşkun, Türkiye’de icra edilen mesleklerin yaklaşık yüzde 90’ının standartlarının MYK tarafından belirlendiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

“Bugün 900’e yakın meslek standardı ve 650’ye yakın ulusal yeterlilik belirlenmiş durumda. 200’ü aşkın meslekte MYK Dokümanı mecburî. 275 imtihan merkezimiz var. 2,5 milyona yakın kişi mesleksel yeterlilik evrakına sahip. Bu türlü bir tabloya karşın, önümüzde dijital ve yeşil dönüşüm içeren yeni bir devir var. Bugüne kadar hazırladığımız bütün standart ve yeterlilikler ile kurduğumuz sistemi, dijital ve yeşil dönüşümü dikkate alan bakış açısıyla revize etmemiz gerekiyor. Zira mesleklerin icra edilme biçimleri değişiyor. Bununla birlikte iş sıhhati ve güvenliği kuralları değişiyor, bilgi, maharet ve yetkinlikler yine tanımlanıyor. Biz de standartlarımızı ve yeterliliklerimizi buna nazaran yine revize edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalara da başladık. Her meslek bazında standart ve yeterliliklerde, dijital ve yeşil dönüşümü ihtiva eden bilgi, marifet ve yetkinliklere yer vereceğiz.”