Nisan ayı ABD enflasyon dataları ne kadar, yüzde kaç oldu? (2023 ABD TÜFE kararı)

tarafından
31
Nisan ayı ABD enflasyon dataları ne kadar, yüzde kaç oldu? (2023 ABD TÜFE kararı)

Nisan ayı ABD enflasyon dataları açıklandı. ABD’de iktisattaki seyri belirleyecek olan enflasyon bilgilerinin belirli olmasıyla birlikte, enflasyonun ne kadar, yüzde kaç olduğu merak ediliyor. Açıklanan nisan ayı enflasyon bilgilerinin, ülkede gelecek devir atılacak siyaset faiz adımları üzerinde de tesirli olacağı düşünülüyor. Pekala, nisan ayı ABD enflasyon dataları ne kadar, yüzde kaç oldu?

ABD ENFLASYON NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLDU?

Nisan ayı ABD enflasyon dataları açıklandı.

ABD’de enflasyon nisanda yıllık yüzde 4,9 olarak beklentinin altında açıklandı. Enflasyon 2 yılın en düşük düzeyine indi.

ABD ENFLASYON BEKLENTİSİ NE TARAFTAYDI?

ABD’de enflasyon bilgileri öncesi ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri kelamla yönlendirmelerde bulunurken, açıklanan makroekonomik bilgiler de para siyasetine ait fiyatlamaları yine zorlaştırmaya başladı.

Chicago Fed Lideri Austan Goolsbee, Banka’nın bilgilere bağlı olması ve kredi şartlarını izlemesi gerektiğini belirterek, kredi sıkılaşmasına dair işaretler aldığını kaydetti.

Haziran ayında yapılacak toplantıdan çıkacak faiz kararını pahalandırmak için şimdi erken olduğunu söyleyen Goolsbee, üretici fiyatlarının deflasyonist bir ortama girdiğini söz etti.

Fed New York şubesinin açıkladığı bilgilere nazaran, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi nisanda yüzde 4,4’e düşerken, orta vadeli enflasyon beklentisi yüzde 2,9’a, uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 2,6’ya çıktı.

Söz konusu gelişmeler tahvil piyasalarında satış baskısını desteklerken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ayki toplantıda 25 baz puan faiz artışına gideceğine yönelik ihtimal yüzde 15 düzeyine yükseldi.

MART AYI ABD TÜFE KARARI NE OLDU?

ABD’de piyasaların yakından takip ettiği kritik enflasyon verisi açıklandı. Ülkede TÜFE mart ayında yüzde 0,1 artış gösterdi. Beklenti yüzde 0,4 artış istikametindeydi.

Çekirdek TÜFE yüzde 0,4’le beklentilere paralel artış kaydetti. Martta yıllık enflasyon yüzde 6’dan yüzde 5’e geriledi.