Şirketlerin %77’sinde yönetici açığı var

tarafından
16
Şirketlerin %77’sinde yönetici açığı var

İş dünyasının daima değişen dinamiklerine rağmen, her ölçekten şirketin tüm departmanlarının güçlü bir öndere sahip olması kritik ehemmiyet taşıyor. Etik bedelleri önceleyen, kapsayıcı, empati kurabilen, analitik düşünebilen ve tahlil odaklı önderler, sadece şirketlerin iş süreçlerinin kesintisiz formda sürmesini sağlamakla kalmıyor.

Aynı vakitte gerçek bir idare stratejisiyle krizlerin çarçabuk aşılmasını mümkün kılıyor. Ayrıyeten çalışan bağlılığını artırarak verimliliği en üst düzeye ulaştırıyor. Meslek hayatında imza attığı yeniliklerle kesimine istikamet vermeyi hedefleyen ve 1 Tebessüm 1 Hayat Derneği üzere toplumsal sorumluluk teşebbüsleriyle toplumda kıymet yaratmaya odaklanan Erce Group Kurucusu ve CEO’su Hakan Çil, 21. yüzyılın başarılı önderlerinin sahip olması gereken marifetleri paylaşıyor.

KURUMSAL MUVAFFAKİYETİN KİLİT TAŞI: GÜÇLÜ BAŞKANLAR

Şirketler için güçlü bir öndere sahip olmak muvaffakiyetin temel bileşeni kabul edilirken, bu kriter işletmelerin muhtaçlıklarının daima değiştiği, iş yapılan şartların belirsizleştiği günümüzde daha da kıymetli hale geliyor. Liderlik marifetleri edinmek artık yalnızca bir teşebbüs kurarken değil, operasyonel süreçlerin yürütülmesi ve işgücünün hakikat kıymetlendirilerek beslenmesi için de birincil şart oluyor.

Peki başarılı bir başkan nasıl olmalı? Hangi temel niteliklere sahip olmalı?

Şeffaf olmalı: İnanç odaklı, açık irtibat modelleri inşa etmeli.

Üretkenliği artırmalı: İşbirliğini destekleyerek kurum siyasetlerinin yanı sıra gruplarını üretkenliğini artıracak stratejiler geliştirmeli.

Teşvik etmeli: Çalışanlarının merak etmesini ve tutkulu olmasını sağlamalı. Onlara yeni bakış açıları katıp, motivasyonlarını yükselterek iş süreçlerine iştiraklerini artırmalı.

Çözüm odaklı olmalı: İş süreçlerinin sekteye uğradığı kurum içi ya da toplumsal olaylarda krizleri gerçek bir formda yönetebilmeli.

Gelişime açık olmalı: Öğrenmeyi arzulamalı, çalışanlarını daima öğrenmeye teşvik etmeli.

Empati kurabilmeli: Rastgele bir proje ya da operasyonel işleyişte gruplarından geribildirim alabilmeli.

KURUMLARIN %77’SİNDEN FAZLASI YÖNETİCİ EKSİKLİĞİ YAŞIYOR

Gallup’ın liderlik hünerlerine dair yaptığı araştırma, her 10 bireyden sadece birinin yönetme yeteneklerine sahip olduğunu gösteriyor. Öte yandan şu anda yönetici olan bireylerin yaklaşık beşte birinin (%18) yüksek seviyede performans sergilediğine ve 10 yöneticiden ikisinin temel liderlik marifetlerini uyguladığına işaret ediyor.

Bu durum güçlü yöneticilerin aslında çok az olduğunu ortaya koyarken, iş dünyasının da aslında yönetici konumlarındaki açığını gün yüzüne çıkarıyor. Şu an kurumların %77’sinden fazlası yönetici eksikliği yaşadığını bildiriyor. Buna karşın şirketlerin %82’si de işe alım süreçlerinde hakikat adayı seçmede başarısız oluyor ve yönetici istihdamı krizini tetikliyor. Tam da bu nedenle işletmelerin %83’ü her düzeyde önder yetiştirmenin değerine dikkat çekiyor.

EĞİTİM ALAN BAŞKANLARIN %88’İ DAHA ÜRETKEN OLUYOR

Globaldeki pek çok şirket yönetici eksikliğinin gelecek devirde artacağını öngörüyor ve güçlü önderler yetiştirmek için eğitimlere başvuruyor. Dünya çapında liderlik eğitimi programlarına her yıl 366 milyar dolar harcanıyor ve kurumsal liderlik eğitimi pazarının 2024’e kadar 26,7 milyar dolar kıymetine ulaşması bekleniyor. Liderlik kurslarına yatırım yapmak, yöneticilerin %88’inin daha üretken olmasını sağlarken, tıpkı vakitte takımların motivasyonunu artırarak kurumun muvaffakiyetini istikrara kavuşturuyor.

Hakan Çil

CEO’LARIN SIRF %14’Ü İŞLERİNİ BÜYÜTECEK YETKİNLİKLERE SAHİP

Bugün CEO’ların sadece %14’ü işlerini büyütmek için gereken liderlik yeteneğine sahipken; eğitim almış, nitelikli başarılı yöneticiler ise ülke ve dünya gündemini etkileyen kriz devirlerinden şirketini büyüterek çıkarabiliyor. Öte yandan çevik bir kurum kültürü oluşturarak mümkün risklere karşı tedbir alabiliyor.

Erce Group’un Kurucusu ve CEO’su Hakan Çil’den edinilen bilgilere nazaran başarılı önderlerin işletme, güvenlik, işçi hakları üzere farklı alanlarda da eğitim alarak kendini daima olarak geliştirmesi gerekiyor. Meslek hayatını bu prensipler üstüne inşa eden Hakan Çil de kurum güvenliği odaklı mesleğinin yanı sıra toplumsal meselelere tahlil getirmek maksadıyla kurduğu 1 Tebessüm 1 Hayat Derneği’ni de yönetiyor.