Uzmanlar: Çin iktisadı ikinci çeyrekte daha süratli büyüyecek

tarafından
32
Uzmanlar: Çin iktisadı ikinci çeyrekte daha süratli büyüyecek

Çin’de 1 Mayıs Personel Bayramı nedeniyle yapılan beş günlük tatilde, ülke genelindeki tüm turistik noktalar ziyaretçi akını yaşadı.

Verilere nazaran, tatil devrinde gerçekleşen seyahat sayısı geçen yılın ayın devrine kıyasla yüzde 70,83 artarak 274 milyona, turizm geliri de yüzde 128,9 artışla 148 milyar 56 milyon yuana ulaştı.

Veriler, Çinlilerin yurt dışına seyahat rezervasyonlarının yaklaşık yedi kat arttığını da gösterdi.

İMALAT KESİMİNDE GENİŞLEME EĞİLİMİ SÜRÜYOR

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan açıklanan bilgilere nazaran, nisan ayında imalat üretimi büyümeye devam etti ve piyasa beklentilerinde istikrar korundu.

Veriler, nisan ayında imalat üretim endeksi yüzde 50,2 ile genişleme aralığında bulunurken, üretim ve işletme faaliyetlerine yönelik beklenti endeksinin de 54,7 ile nispeten yüksek düzeyini koruduğunu yansıttı.

UZMANLAR BÜYÜMENİN HIZLANMASINI BEKLİYOR

Çinli uzmanlar, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik büyümenin birinci çeyreğe nazaran kıymetli ölçüde hızlanacağı kanısında.

Uzmanlar, bu beklentilerini Çin’de tüketim potansiyeli süratle açığa çıkmaya başlarken, talebin istikrarlı halde artmasıyla ve imalattaki genişleme eğiliminin devam etmesiyle temellendiriyor.

Yuekai Securities Baş ekonomisti Luo Zhiheng, nisan-haziran devrinde Çin iktisadının yüzde 7’nin üzerinde büyüyebileceğini belirtti.

IMF: TOPARLANMA GLOBAL İKTİSADA GÜÇ KAZANDIRDI

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından kısa müddet evvel yayımlanan Asya-Pasifik Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Çin iktisadında görülen güçlü toparlanmanın Asya-Pasifik ve dünya iktisadına ivme kazandırdığına vurgu yapıldı.

2023 yılında Çin iktisadının yüzde 5,2 büyümesinin beklendiği belirtilen raporda, Çin’in büyümesinin global iktisada katkısının da yüzde 34,9 oranına çıkmasının beklendiği söz edildi.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR BEKLENTİLERİNİ YÜKSELTTİ

Çin iktisadının süratle toparlanması üzerine birçok yatırım kuruluşu, dünyanın ikinci büyük iktisadına dönük beklentilerini yükseltti.

Goldman Sachs’ın son raporunda, “Çin’de 1 Mayıs tatilinde turizm kesiminde kaydedilen olumlu bilgiler ve nisan ayında hizmet dalında istikrarını koruyan satın alma yöneticileri endeksi, önümüzdeki birkaç ay boyunca tüketimin ve hizmet bölümünün toparlanmaya devam edeceğini gösteriyor. Bu nedenle Goldman Sachs, Çin iktisadına yönelik büyüme beklentisini yüzde 6 olarak koruyor.” sözlerine yer verildi.

Öte yandan, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, Çin’in bu yıl yüzde 6,1 büyüyeceğini kestirim ettiklerini açıklarken, JPMorgan Chase de Çin için büyüme beklentisini yüzde 6’dan yüzde 6,4’e yükseltti.